Itálie překvapila svět, vrátila se do ekonomické recese

ČTK ČTK
6. 8. 2014 14:32
Třetí největší ekonomika v eurozóně se sice opět propadla jen minimálně, ale jde o druhý, a překvapivý, propad v řadě.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Řím - Italská ekonomika se nečekaně ocitla zpět v recesi. Její hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí podle předběžných dat klesl o 0,2 procenta. Trh přitom počítal s růstem. Itálie má po Německu a Francii třetí největší ekonomiku v eurozóně. Země sklouzla do recese potřetí od roku 2008.

Recese se definuje jako dvě čtvrtletí po sobě, kdy klesá objem hrubého domácího produktu. V prvních třech měsících roku klesla italská ekonomika o 0,1 procenta.

Italský statistický úřad ISTAT zveřejnil také údaje v meziročním přepočtu. Proti stejnému období loni klesl italský hrubý domácí produkt v letošním druhém kvartálu o 0,3 procenta. I v tomto případě se čekal nárůst, a to o 0,1 procenta.

ISTAT podrobnější data k jednotlivým složkám hrubého domácího produktu v rámci aktuálního odhadu nezveřejnil. K poklesu ale podle něj došlo v průmyslu, službách a zemědělství, napsala agentura Reuters.

Průmyslová výroba v červnu naopak stoupla

Dobrou zprávou je naopak pro vládu další dnešní statistika, podle které průmyslová výroba, která je v Itálii obvykle úzce svázaná s HDP, v červnu meziměsíčně stoupla o 0,9 procenta.

Italský ministr hospodářství Pier Carlo Padoan v rozhovoru s deníkem Il Sole 24 Ore před zveřejněním dnešní statistiky uvedl, že existují signály, podle kterých hospodářský růst nedosáhne na odhady, na kterých jsou postaveny letošní daňové a výdajové plány. Itálie ale v tomto i příštím roce dodrží tříprocentní limit pro schodek veřejných financí, řekl.

Země tak nebude potřebovat mimořádný rozpočet a je dost silná na to, aby nepotřebovala pomoc zvnějšku. Strukturální reformy je ale podle ministra nutné zavést rychle a výsledky budou potřebovat čas.

Evropská komise podle agentury ANSA uvedla, že nečekaně horší italský HDP znamená, že "zotavení se opět zpozdilo, což bude mít negativní dopady na finance". Na hodnocení vlivu recese na rozpočtový schodek je ale prý brzy.

Italská ekonomika se z dosud poslední hospodářské recese vymanila na konci loňského roku. Ekonomika tehdy stoupla o 0,1 procenta a poprvé po dvou letech recese tak obnovila mírný růst.

Přesto italská ekonomika už více než deset let prakticky stagnuje. Italská centrální banka v červenci uvedla, že od začátku finanční krize v roce 2007 se hrubý domácí produkt snížil o devět procent.

 

Právě se děje

Další zprávy