Itálie do dvou měsíců sníží závislost na ruském plynu na polovinu, bude brát z Afriky

ČTK ČTK
13. 3. 2022 20:31
Itálie bude nakupovat více zemního plynu z Angoly a Konga, řekl v neděli italský ministr zahraničí Luigi Di Maio. Země podle něj sníží do dvou měsíců svou závislost na ruském plynu na polovinu. Řím se na pozadí ruské invaze na Ukrajinu snaží zajistit si nové dodávky energie.
Žena sedí před zničeným domem v městě Volnovacha v doněckém regionu, které ovládají separatisté,
Žena sedí před zničeným domem v městě Volnovacha v doněckém regionu, které ovládají separatisté, | Foto: Reuters

Di Maio během víkendu navštívil s šéfem italské energetické skupiny Eni Claudiem Descalzim Kongo a Angolu. Předtím dvojice zavítala se stejným cílem do Alžírska a Kataru.

"Za dva měsíce budeme schopni snížit závislost Itálie na ruském plynu na polovinu a v zimě na tom budeme ještě lépe. Už nebudeme závislí na Rusku," řekl Di Maio.

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala rozsáhlé západní sankce, které hrozí narušením energetických toků a vyvolávají hrozbu nedostatku plynu.

Podle údajů webu Statista, které vycházejí z dat z roku 2020, se dodávky ruského plynu podílely na italské spotřebě 46 procenty. V České republice tento podíl činil dvě třetiny. Výhradně na ruském plynu jsou závislé Bosna a Hercegovina, Severní Makedonie a Moldavsko.

 

Právě se děje

Další zprávy