Írán uvolňuje omezení na devizové obchody. Bojuje proti propadu měny a sankcím USA

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 8. 2018 22:18
Vláda ruší zákaz prodeje tvrdých měn za pohyblivé sazby ve směnárnách pro účely, jako jsou cesty do zahraničí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock.com

Teherán - Írán dnes oznámil opatření, která uvolňují pravidla pro devizové obchody. Pokouší se tak zmírnit důsledky propadu domácí měny a čelit novým sankcím Spojených států. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informace íránské státní televize.

Vláda ruší zákaz prodeje tvrdých měn za pohyblivé sazby ve směnárnách pro účely, jako jsou cesty do zahraničí. Tím se mění rozhodnutí z letošního dubna, kdy se Írán přesunul k pevnému kurzu vůči dolaru na úrovni 42 000 rialů za dolar a zakázal veškeré neregulované obchodování. Před zveřejněním nových opatření kurz rialu vůči dolaru na černém trhu mírně stoupl na 98 500 rialů ze sobotních 103 000 rialů.

Vývozcům mimo ropný průmysl bude umožněno prodávat tvrdé měny dovozcům a na dovážení měn nebo zlata do země nebudou platit žádné limity. Pro nákup základního zboží a léků bude tvrdá měna dostupná za zvýhodněnou sazbu. Centrální banka také umožní Íráncům zakládat si dolarové spořicí účty.

V květnu Spojené státy vypověděly svou účast v mezinárodní jaderné dohodě s Íránem z roku 2015, na jejímž základě Teherán omezil svůj jaderný program a zavázal se, že se nepokusí vyrobit jaderné zbraně výměnou za odstranění části mezinárodních sankcí.

V nadcházejících dnech se USA chystají proti Íránu opět zavést sankce a to navzdory nesouhlasu dalších signatářů dohody, tedy Británie, Francie, Číny, Ruska a Německa. První vlna sankcí, které se mimo jiné týkají právě nákupů dolarů a obchodů se zlatem a vzácnými kovy, má být zavedena v pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy