Írán po odstoupení od jaderné dohody zčtyřnásobil produkci nízko obohaceného uranu

ČTK ČTK
20. 5. 2019 18:55
Írán zčtyřnásobil produkci nízko obohaceného uranu. Podle agentury AP o tom s odvoláním na íránského činitele informovaly polooficiální íránské agentury Tasním a Fars. Spojené státy loni odstoupily od mezinárodní jaderné dohody s Íránem a následně zavedly proti islámské republice nové sankce. Tento měsíc Írán oznámil, že přestal plnit některé části jaderné dohody - nebude limitovat produkci těžké vody a nízko obohaceného uranu.
An Iranian technician works in the Uranium Conversion Facility (UCF) in Isfahan, Iran, on November 20, 2004.
An Iranian technician works in the Uranium Conversion Facility (UCF) in Isfahan, Iran, on November 20, 2004. | Foto: ČTK

Podle jaderné dohody z roku 2015 si Írán může ponechávat zásobu nejvíce 130 tun těžké vody a 300 kilogramů nízko obohaceného uranu, přičemž v minulosti měl Teherán této látky 10 000 kilogramů, připomíná AP. Obohacení uranu zároveň nesmí přesáhnout 3,67 procenta, což postačuje k jeho použití jako paliva v jaderné elektrárně. Uran, který se využívá k výrobě jaderných zbraní, musí být obohacen zhruba na 90 procent.

Írán stále podle agentur Tasním a Fars produkuje uran obohacený na 3,67 procenta, tedy v limitu stanovaným dohodou. Zčtyřnásobil však jeho produkci. To podle AP může znamenat, že překročí povolené zásoby. Írán oznámil, že o svém kroku informoval Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE). Ta zatím nejnovější vývoj nekomentovala.

V uplynulých týdnech se napětí mezi Íránem a Spojenými státy vyostřilo. Sankce, které Washington zavedl proti Teheránu, se mimo jiné týkají energetického sektoru. EU se naopak snaží mezinárodní dohodu s Teheránem zachovat.

Začátkem měsíce Spojené státy kvůli neupřesněné íránské hrozbě poslaly jako varování do oblasti Blízkého východu letadlovou loď USS Abraham Lincoln s doprovodnými plavidly a také bombardéry B-52. Teherán pak 8. května oznámil, že hodlá přestat plnit část závazků, jež dohoda obsahuje.

Koncem minulého týdne uspořádaly Spojené státy v Arabském moři vojenské cvičení, do kterého byla zapojena úderná skupina s letadlovou lodí a v neděli americký prezident Donald Trump na twitteru pohrozil Íránu zničením v případě, že se Teherán rozhodne bojovat.

 

Právě se děje

Další zprávy