Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

IoT řešení může zachraňovat lidské životy

T-Mobile
29. 10. 2019 6:00
O internetu věcí a jeho využití slýcháme velmi často, například v souvislosti s chytrými teploměry, vzdálenými odečty spotřeby energií či sledováním zásilek. Technologie ale může velmi dobře posloužit i v krizových situacích a zachraňovat lidské životy. Třeba v oblastech, kde není dostupný klasický mobilní signál.

Příkladem takové oblasti může být bývalý vojenský újezd Brdy. Přestože se nachází uprostřed Čech, po vstupu do něj máte pocit, že jste se ocitli téměř na jiné planetě. Vojenský prostor, kam neměla veřejnost dlouho přístup, je obrovský. Dnes je tato lokalita z větší části přístupná, určitá místa jsou ale stále plná munice a vstup na ně je životu nebezpečný. Přesto sem cyklisté a pěší turisté hojně vyrážejí za překrásnou neporušenou přírodou.

Mobilní signál je v bývalém vojenském prostoru z pochopitelných důvodů velmi slabý. Proto T-Mobile ve spolupráci s Plzeňským krajem letos vybudoval v Brdech tři aktivní traumabody. S jejich pomocí lze přivolat policii a záchrannou službu, a to stisknutím jediného tlačítka, které vypadá jako hlásič požáru nalézající se dnes v každé kancelářské budově.

Dodavatelem celého technologického řešení tlačítek je společnost T-Mobile, Plzeňský kraj financoval pořízení, provoz i servis zařízení. T-Mobile aktivní traumabod nejenom vymyslel a zprovoznil, ale také se stará o jeho údržbu a kontrolu.

Video: T-Mobile

Aktivní traumabody jsou umístěny na některých stávajících záchranných bodech Integrovaného záchranného systému, který v Brdech funguje od roku 2014. Jedná se o Padrť, U louky Tři trubky a Křižovatka Nad Čuralem. Jde o strategicky umístěná místa v terénu označená informační tabulkou, která udává číslo bodu, jeho název, GPS souřadnice a kontaktní údaje na složky IZS.

Jak to funguje?

Pro datový přenos nouzového volání je využita technologie Internet of Things (IoT), která zajišťuje bezpečnost, spolehlivost, dostupnost a odolnost vůči rušení.

"Bezdrátovou komunikaci aktivních traumabodů obstarává technologie Sigfox, která propojuje více stanic naráz, a tak je spolu s obrovským dosahem signálu zajištěna redundance a imunita vůči rušení. Provoz tlačítek funguje na baterie, jejichž výdrž je minimálně pět let," popisuje technologické pozadí systému Martin Buša, ICT manažer společnosti T-Mobile.

Volání nouzovým tlačítkem je napojeno na IS Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje. Ten prostřednictvím svého IS poskytuje komunikační rozhraní se systémem Sigfox a systémy v rámci IZS, prvotně předáním na operační středisko Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, které zajišťuje výjezd na místo.

Parametry tlačítka:

  • nízkopříkonový rádiový modul kompatibilní se sítí Sigfox,
  • mechanická odolnost, ochrana technologie proti vandalismu,
  • odolnost proti povětrnostním vlivům,
  • opatření zabraňující náhodnému stisknutí tlačítka, pracovní teplota -40 až 80 °C,
  • tlačítko je umístěno na tabulce s popisem funkce ovládacích a signalizačních prvků.

Traumabody najdete v CHKO Brdy na těchto 3 místech:

Foto: T-Mobile
  • Padrť: 49°39'40.0"N 13°45'42.0"E (49.661111, 13.761667)
  • U louky Tři trubky: 49°41'45.0"N 13°48'09.0"E (49.695833, 13.802500)
  • Křižovatka Nad Čuralem: 49°43'11.0"N 13°48'14.0"E (49.719722, 13.803889)

Více informací na www.t-mobile.cz/podnikatele-firmy/iot

 

Právě se děje

Další zprávy