Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Nebojte se vody, ohně. IoT krizové hlásiče to mají pod kontrolou

T-Mobile
29. 10. 2019 6:00
Přemýšlíte, jak předcházet škodám na majetku firmy? T-Mobile představil bezpečnostní IoT řešení, autonomní krizové hlásiče. Jednotlivá chytrá zařízení stačí vyndat z krabičky, jednoduše nastavit a spustit. Ochráníte majetek, ale hlavně své zaměstnance a jejich zdraví. Včasné zjištění požáru nebo identifikace nebezpečných plynů je díky internetu věcí snadné a pro záchranu životů rozhodující.
Foto: T-Mobile

IoT senzory neboli čidla napojená na internet věcí sice náhlé škodě ani nebezpečí nezabrání, ale spolehlivě a včas na nebezpečí upozorní. Autonomní krizové hlásiče umí varovat před záplavou, požárem i před nebezpečím otravy jedovatými plyny. Detekují výskyt kouře, vyšší koncentraci CO2 nebo nežádoucí pohyb ve sledovaném prostoru. Slovo autonomní je v tomto případě zvlášť důležité, protože chytrá řešení T-Mobile na rozdíl od těch, co jsou na trhu léta, nepotřebují žádného prostředníka v podobě wi-fi nebo jiné brány pro chytré věci. Operátor má celé řešení plně pod kontrolou a může zajistit jeho bezchybnou funkčnost.

Použitá čidla jsou napájena baterií s životností několika let a jsou napojená na digitální síť internetu věcí Sigfox. Na rozdíl od klasického internetu je v síti Sigfox, která již nyní pokrývá celou Českou republiku, zapotřebí pro bezpečnou komunikaci na velké vzdálenosti jen malého objemu dat, a díky nízké energetické náročnosti tak čidla vydrží v provozu velmi dlouho. Technologickým partnerem Sigfoxu pro budování a správu IoT sítě je T-Mobile, který poskytuje svoji infrastrukturu pro umístění základnových stanic. Tato zařízení zajišťují datový přenos mezi koncovým uživatelem a centrálním spojovacím systémem.

Foto: T-Mobile

Instalace krizových hlásičů na místo určení i jejich používání, stejně jako v případě chytrého teploměru nebo autonomního docházkového systému, je nenáročné a nevyžaduje asistenci specializované firmy. Autonomní krizový hlásič stačí zaregistrovat na internetovém portálu, zadat kontakty pro zasílání alarmů a notifikací, stáhnout do telefonu příslušnou mobilní aplikaci pro ovládání a aktivovat zařízení. Takto jednoduše lze mít v kapse okamžitě pod kontrolou dění ve firmě.

Chcete-li ošetřit více rizik najednou, přes webovou aplikaci snadno přidáte další čidla. Funkčnost zařízení lze také rychle ověřit - například záplavová čidla na krátkou dobu položit do vody. Jakmile čidlo odešle zprávu o tom, že se něco stalo, putuje zpráva sítí Sigfox na servery mobilního operátora T-Mobile, který odesílá informační SMS o alarmu z konkrétního čidla. V druhém kroku systém vygeneruje automatický telefonát, který vysvětlí, co se děje. Zákazník pak může učinit rychlé kroky a minimalizovat škodu. Systém ale samozřejmě může informovat taky třeba pojišťovnu, která vyšle na místo asistenční službu.

Chytrá řešení v síti Sigfox využívají jak soukromí podnikatelé, tak státní instituce a autonomní čidla mají ve světě podnikání mnohem širší spektrum použití. Například pro pojišťovny jsou IoT čidla zbrusu novou možností, jak omezit škodu, a ještě svým zákazníkům nabídnout něco navíc. Jejich využití pojišťovnám umožňuje identifikovat rizika a klientům naopak dát větší pocit bezpečí. Internet věcí tak může změnit i fungování tak tradičního a vysoce konzervativního oboru, jako je pojišťovnictví.

Autonomní krizové hlásiče:

  • Záplavový senzor
  • Dveřní senzor
  • Senzor pohybu
  • Požární / kouřový senzor
  • Senzor nebezpečných plynů

Více informací na www.t-mobile.cz/podnikatele-firmy/iot

 

Právě se děje

Další zprávy