Investoři sahají po zlatu, jeho cena je nejvýš za téměř šest let

ČTK spi ČTK, spi
Aktualizováno 21. 6. 2019 11:49
Cena zlata dnes poprvé za téměř šest let překonala hranici 1400 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Vzhůru ji tlačí mimo jiné vyhlídky na snížení úrokových sazeb ve Spojených státech. Zlato vystoupilo až na zhruba 1411 dolarů (32 000 Kč) za troyskou unci, což je nejvyšší úroveň od začátku září 2013.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Americká centrální banka ve středu signalizovala, že by v brzké době mohla snížit úrokové sazby. Po skončení zasedání měnového výboru uvedla, že bude postupovat tak, aby udržela hospodářský růst. Zároveň ze svého prohlášení vypustila formulaci, že bude při úpravě úrokových sazeb "trpělivá".

Vyhlídky na snížení úrokových sazeb v USA tlačí dolů kurz dolaru i výnosy u amerických vládních dluhopisů, což má příznivý vliv na poptávku po zlatě. Možné snížení úrokových sazeb navíc tento týden signalizovala rovněž Evropská centrální banka.

"Globální vlna uvolňování měnové politiky tlačí dolů výnosy u dluhopisů a je klíčovým motorem růstu ceny zlata," uvedl podle agentury Reuters jeden z analytiků singapurské společnosti United Overseas Bank.

Zlato, které je považováno za bezpečnou investici v období nejistoty, těží i z růstu napětí na Blízkém východě po sestřelení amerického bezpilotního stroje íránskými Revolučními gardami. Podle Teheránu byl dron sestřelen nad íránským územím, americká armáda ale tvrdí, že se incident stal v mezinárodním vzdušném prostoru.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek označil krok Íránu za velkou chybu. Podle listu The New York Times se Spojené státy chystaly v noci na dnešek v odplatě za sestřelení dronu zasáhnout několik cílů v Íránu. Vojenský úder podle zdrojů listu schválil prezident Trump, ale sám jej na poslední chvíli odvolal.

Ačkoliv cena zlata v okamžiku, kdy investoři ztrácejí jistotu, roste, zdaleka se zatím nepřibližuje svému historickému maximu. "Toho bylo dosaženo v roce 2011, kdy jeho cena na krátkou dobu překonala úroveň 1900 dolarů za troyskou unci," připomíná hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Zlato je podle něj fenomén, který výrazně ovlivňuje lidstvo již zhruba 4000 let. Za tu dobu se nikdy nestalo bezcenným, proto je považováno za dobrého udržitele hodnoty, ale i aktivum, které dokáže nadstandardně zhodnocovat úspory.

"Na začátku letošního roku stála troyská unce zlata 1282 dolarů, tedy s ohledem na tehdejší kurz naší měny vůči dolaru zhruba 28 900 korun. Dnes lze stejnou troyskou unci zlata prodat za přibližně 31 700 korun, tedy o cca 2800 korun dráž. Investor si tak za necelých šest měsíců přišel na zhodnocení blížící se deseti procentům," dodává Křeček.

 

Právě se děje

Další zprávy