Investoři platí Česku za peníze, které mu půjčí. Na trhu je přebytek volných korun

ČTK ČTK
9. 9. 2015 17:32
Za paradoxní situací jsou podle analytiků intervence České národní banky, které vytváří přebytek domácí měny. U dluhopisu se splatností v roce 2017 dnes byl výnos minus 0,212 procenta. Období záporných výnosů by mělo trvat i dál.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo financí dnes opět v aukci státních dluhopisů dosáhlo záporného výnosu. Prakticky to znamená, že někteří investoři jsou ochotni platit za to, že vládě půjčují.

U dluhopisu se splatností v roce 2017 dnes byl výnos -0,212 procenta. Vyplývá to z informací na webových stránkách centrální banky. Úřad dnes prodal v aukci dluhopisy za téměř 15 miliard korun.

Pokles výnosů u dluhopisů tak zesílil. Ministerstvo prodalo poprvé v historii dluhopisy se záporným výnosem na konci srpna. Tehdy byl u tříletého dluhopisu výnos -0,001 procenta.

Za výsledkem aukcí jsou podle analytiků především intervence České národní banky, která kupuje eura a prodává koruny. Tím vytváří přebytek domácí měny, za kterou investoři kupují právě třeba české státní dluhopisy.

"Silný nadbytek korun způsobený intervencemi ČNB je tak hlavní příčina pozorovaných záporných výnosů u tuzemských vládních dluhopisů," uvedl například hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Období záporných výnosů českých dluhopisů by podle dřívějšího vyjádření analytika Komerční banky Marka Dřímala kvůli pokračování intervenčního režimu ČNB nemělo jen tak skončit.

"Ministerstvo financí by tak mohlo ušetřit stovky milionů korun nákladů na obsluhu státního dluhu," odhadl. Jde především o platbu úroků ze státního dluhu dluhu, tyto výdaje loni klesly o 2,3 miliardy korun proti roku 2013. Pro letošek čeká ministerstvo další pokles.

 

Právě se děje

Další zprávy