Státní pobídky v krizi: Podívejte se, komu vláda rozdala stamiliony na úlevách daní

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 19. 3. 2021 10:16
Systém udělování investičních pobídek má být po úpravách dostupnější i pro menší firmy. Zda to zabralo, je nyní těžké hodnotit. Momentálně totiž zájem o ně klesá i s tím, jak rozvoj podniků brzdí pandemie. Ale například firmy ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera získaly od začátku loňska pobídek hned několik a řadí se za tu dobu mezi ty největší, kterými se Česko rozhodlo soukromníky podpořit.
Foto: Shutterstock

Třetí pobídka pro Kellnerovu PPF

  • Investiční pobídky jsou forma veřejné podpory pro podnikatele, kteří investicemi rozvíjí region a pomáhají kultivovat jeho prostředí. Poskytuje je stát, schvaluje vláda s ministerstvy a procesuje vládní agentura CzechInvest. Poskytuje se žadatelům při splnění podmínek primárně ve formě slevy na dani z příjmu, méně často v podobě dotace.

Toto pondělí vláda schválila poskytnutí investiční pobídky právě formou slevy na dani plzeňské firmě Škoda Electric, která je součástí Škody Transportation ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Pobídka v hodnotě více než 61 milionů korun se týká rozšíření výroby trakčních motorů a pohonů trolejbusů a elektrobusů.

Škoda Electric není drobným podnikem, v současnosti zaměstnává 760 lidí. Firma je dlouhodobě zisková, v roce 2019 vydělala 144 milionů korun při tržbách 2,23 miliardy korun. Zabývá se výrobou trakčních pohonů a motorů pro lokomotivy, tramvaje, příměstské jednotky, metro, důlní vozidla a zároveň je výrobcem trolejbusů a elektrických autobusů.

Nyní chce investovat do rozšíření výroby 244,4 milionu korun a vytvořit tak 90 pracovních míst. Agentura CzechInvest vyhodnotila výnosy z této investice pro státní rozpočet v příštích deseti letech na 865 milionů korun. 

Kellner koupil Škodu Transportation na jaře roku 2018. Od té doby skupina výrazně roste, pobočky má také v Německu, Maďarsku, Rusku a Finsku. Firma dodává z velké části státním, městským a krajským dopravním společnostem, její zákazníci ve velké míře využívají k financování nákupů dopravní techniky evropské fondy.

  • Jde teprve o šestou investiční pobídku, kterou vláda schválila podle přísnějších pravidel platných od září 2019. Skupina PPF přitom získala hned tři z těchto šesti pobídek.
 

Právě se děje

Další zprávy