Investice obcí do čističek zdraží vodu, varují vodohospodáři. Ministerstvo se ale nebojí

ČTK ČTK
21. 10. 2015 14:12
Malé obce budou muset investovat do čistíren kvůli novému vládnímu nařízení, říká Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR. To povede ke zdražení stočného v některých případech až o 80 procent. Ministerstvo životního prostředí ale finanční dopad na domácnosti nepředpokládá.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Malé obce budou muset investovat do čistíren odpadních vod, což povede ke zdražení stočného v některých případech až o 80 procent. Na dnešním setkání s novináři to uvedli zástupci Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK).

Důvodem nutnosti investovat do čistíren je podle SOVAK nové nařízení, které připravilo ministerstvo životního prostředí a bude o něm jednat vláda. Ministerstvo ale zdražování vody nepředpokládá. 

Úřady budou podle nařízení moci určit výrazně přísnější limity na kvalitu vypouštěné vody, než tomu bylo dosud. Obce by tak podle SOVAK musely investovat do modernizace nynějších čistíren odpadních vod. 

"Nutnost investic by se logicky musela promítnout do růstu cen vody. Podle analýz, které máme k dispozici, by se jednalo v průměru o pětiprocentní zvýšení cen plošně po celém území naší země," řekl předseda představenstva SOVAK František Barák. V jednotlivých regionech by podle něj však stočné mohlo zdražit až o 80 procent, podle modernosti místních čističek. Dodal, že zastupitelstva hlavně malých obcí si budou muset vybrat, zda cenu promítnou do stočného, či zda ji zaplatí z městských rozpočtů. 

Ministerstvo životního prostředí ale v důvodové zprávě k novému nařízení uvedlo, že finanční dopad na domácnosti nepředpokládá. "Navrhovaná úprava...automaticky nepředpokládá dopady na zvýšení nákladů domácností z důvodu nárůstu stočného," uvedlo ministerstvo. 

Voda skokově zdražila v 90. letech minulého století. Za posledních deset let její cena vzrostla přibližně na dvojnásobek. Letos podražila o dvě až 2,5 procenta. Za kubický metr vody letos na jaře každý Čech zaplatil v průměru zhruba 85 korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy