Instituce převedou na majetkový úřad přes šest tisíc nemovitostí. Úřad rozhodne o jejich budoucnosti

ČTK ČTK
18. 7. 2018 16:00
Státní instituce na majetkový úřad převedou 6690 nemovitostí. Úřad pro zastupování státu poté rozhodne, zda stavbu využije, pronajme, nebo prodá.
Budova Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na Rašínově náměstí v Praze.
Budova Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na Rašínově náměstí v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Státní instituce plánují v nejbližších letech převést na Úřad pro zastupování státu ve věch majetkových (ÚZSVM) 6690 nemovitostí. Z toho je zhruba 650 staveb.

Patnáct nemovitostí jsou označeny jako potřebný majetek, zbytek jako nepotřebný. Informoval o tom dnes úřad. V letošním roce plánují instituce na ÚZSVM převést 3855 nemovitostí, v příštím roce 1683 nemovitostí. Převody by měly skončit v roce 2025.

Majetkový úřad do konce března převzal od státních institucí 3016 nemovitostí. Převod nepotřebných státních nemovitostí na úřad uzákonila novela zákona o majetku státu účinná od března 2016. Inventura nemovitostí již dříve odhalila, že existuje celkem 23 319 nepotřebných státních nemovitostí. Z toho by mělo být na ÚZSVM převedeno 16 700 objektů.

Nejvíce nemovitostí získá ÚZSVM od Ředitelství silnic a dálnic, celkem 4627. Ministerstvo zemědělství by mělo převést 1263 nemovitostí a Fakultní nemocnice Ostrava 114 nemovitostí. Mezi subjekty, které budou na úřad převádět nepotřebné nemovitosti, jsou i dva podniky v likvidaci. Jde o Východočeské energetické závody v likvidaci a Silnice, státní podnik Plzeň v likvidaci.

Ministerstvo obrany určilo k převodu například řadu pozemků a také studnu v obci Poleň. Od ministerstva zemědělství má úřad získat rekreační zařízení Horní Pěna, rekreační chatu Skála či garáže v Táboře. Jiné rekreační středisko, ve Stráži nad Nežárkou, plánuje do rukou ÚZSVM převést Národní institut pro další vzdělávání.

Hlavní zdroj příjmů úřadu tvoří prodeje a pronájmy pozemků, budov a staveb a také prostředky, které státu připadly po zemřelých bez dědiců. Loni ÚZSVM zvýšil příjmy meziročně o 51 procent na 1,75 miliardy korun. Výdaje meziročně stouply o čtyři procenta na 1,47 miliardy korun. Úřad také zastupuje Česko v právních sporech, které se týkají majetku státu.

 

Právě se děje

Další zprávy