Inspekce zavřela minipivovar Chýně. Restaurace je v pořádku

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 13. 3. 2015 14:15
V chýňském minipivovaru se ve skladu sladu nacházelo velké množství myšího trusu, přilehlá restaurace je ale v pořádku.
Myší trus v minipivovaru Chýně.
Myší trus v minipivovaru Chýně. | Foto: SZPI

Zprávu jsme aktualizovali o vyjádření majitelky Pivovarského dvora Chýně, podle níž restaurace prošla kontrolou bez problémů a není uzavřená, problém měl jen pivovar.

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zavřela od minulého pátku do středy kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám minipivovar v Chýni v okrese Praha-západ. Hygienické předpisy v posledních dnech porušilo také šest restaurací či barů a jedna prodejna potravin.

Podle závažnosti porušení předpisů buď inspekce provozovnu uzavře do doby, než majitel odstraní nevyhovující stav, v případě závažnějších přestupků s ním zahájí správní řízení o uložení pokuty.

V chýňském minipivovaru se ve skladu sladu a v místě, kde se šrotoval slad, nacházelo velké množství myšího trusu a návnady na škůdce. Také se zde skladovaly předměty, které nesouvisely s potravinářskou výrobou. "Rovněž zde byly otvory, kudy mohli škůdci proniknout ke skladovaným surovinám," popsal Kopřiva.

Fotka z uzavřené prodejny Hruška
Fotka z uzavřené prodejny Hruška | Foto: SZPI

Uzavřen byl pouze samotný pivovar, který majitelka objektu pronajala sládkovi Tomášovi Mikulicovi. Přilehlé restaurace se problém netýká, ta prošla kontrolou inspektorů bez vad. "Jelikož restaurace a výrobní prostory naší kuchyně a zázemí jsou v naprostém pořádku, je tedy Pivovarský dvůr Chýně jako celek dále v provozu, pouze zde je pozastavena výroba piva Tomáše Mikulici a bude zde dočasně nabízeno plzeňské pivo v lahvičkách," uvedla majitelka pivovarského dvora Jitka Eichlerová.

"Panu Mikulicovi bylo poskytnuto právo používat registrované logo Pivovarský dvůr Chýně, bohužel došlo k poškození obchodní značky a s právníky aktuálně bude řešena náhrada škody. Omlouváme se za zbytečné komplikace, pevně doufám, že se tato situace již brzy vyřeší," vzkázala dále Eichlerová.

Zavřená Hruška, bary a jídelny

V Třebechovicích pod Orebem inspekce zavřela prodejnu potravin řetězce Hruška. Inspektoři zde našli živé myši, trus a také ožrané potraviny. "Prodejna nebyla udržovaná v čistotě," doplnil Kopřiva.

Na jižní Moravě inspekce zavřela Bar Lion v Rousínově, kde byl bar a sklad potravin plný prachu, nedopalků, prázdných obalů a pavučin. Do skladu navíc zatékalo a odlupovala se omítka. Umyvadlo u baru bylo nefunkční, na záchodě netkla teplá voda.

Dále na jihu Moravy musela zavřít restaurace Myslivna v Dolních Bojanovicích, kde se v kuchyni olupoval strop, v některých místech byla vrstva neuklízených nečistot a pavučin, z mrazicího boxu se uvnitř loupal plast. U výčepu také netekla teplá voda.

Třetí nevyhovující zařízení v kraji byla hospoda Na hřišti v Tasově, kde používali k mytí sklenic a úklidu výčepu vodu ze studny. "Přitom nebyla pitná, analýza ukázala nadlimitní množství koliformních bakterií," uvedl Kopřiva.

V asijském bistru v Rožnově pod Radhoštěm byly silné nánosy nečistot v kuchyni, v hůře dostupných místech se válely zbytky potravin, v lednici se skladovaly polotovary se syrovým masem.

V Herna-baru v Sokolovské ulici v Karlových Varech kontrola našla celkově zanedbané prostory, chladnička s otevřenými nápoji byla špinavá a záchody byly společné pro personál i hosty, navíc zde netekla teplá voda.

V Perón restaurantu v Benešově se skladovaly sudy s pivem a limonádou na špinavém místě, kde se navíc válely špinavé pneumatiky.

 

Právě se děje

Další zprávy