V pračce, barelech i v autě. Nelegální pěstírna mungo klíčků překvapila inspektory

V pračce, barelech i v autě. Nelegální pěstírna mungo klíčků překvapila inspektory
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Policií ČR podnikla kontrolu v domě na Praze Šeberov. Inspektoři zde našli nelegální pěstírnu mungo klíčků.
V minulosti byly požadavky na pěstování klíčků zpřísněny. Jednalo se o preventivní krok, který má chránit koncové spotřebitele.
Klíčky totiž mohou obsahovat bakterie Escherichiacoli, které může způsobit závažnou střevní epidemii. Taková epidemie propukla v roce 2011 v Německu a způsobila smrti celkem 50 lidí.
S vlastník výrobny, Tuanem Anh Phamem, který v rodinném domě a částečně i v dopravním prostředku klíčky pěstoval, zahájí inspekce správní řízení o uložení pokuty.
Foto: SZPI
on on
3. 12. 2018 11:38
Potravinářská inspekce uzavřela nelegální domácí výrobnu mungo klíčků. Obávala se šíření bakterií, které před lety v Německu zabily desítky lidí.

Nelegální pěstírnu mungo klíčků našli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) spolu s policií při kontrole v domě na Praze Šeberov.

Vlastník výrobny podle inspektorů klíčky pěstoval v rodinném domě a částečně i v dopravním prostředku. Inspekce s ním zahájila správní řízení o uložení pokuty, 437 kilo klíčků také musí sám zlikvidovat.

Požadavky na pěstování klíčků se v nedávné době zpřísnily. Klíčky totiž mohou obsahovat bakterie Escherichiacoli, které mohou způsobit závažnou střevní epidemii. Taková epidemie propukla v roce 2011 v Německu a na její následky zemřelo celkem 50 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy