Inspekce loni odhalila chyby v třetině kontrolovaných restaurací. Našla v nich odpadky i hmyz

ČTK ČTK
18. 2. 2016 13:22
Provozovatelům často chybí nejen právní povědomí, ale jakékoliv povědomí o hygieně a bezpečném provozu, upozornila inspekce. Mezi nejčastější problémy patří zanedbaný úklid, plesnivé sklady a chladicí zařízení, výskyt hmyzu či hlodavců, chybějící přívod teplé vody či hromadění odpadů ve skladech.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni zkontrolovala přes 15 000 restaurací, hospod či barů. Třetina podniků porušila právní předpisy. Společné stravování, které může SZPI kontrolovat od začátku loňského roku, se rázem stalo nejproblematičtějším sektorem, řekl dnes ředitel odboru kontroly Jindřich Pokora na tiskové konferenci na brněnském veletrhu Salima.

Provozovatelům podle něj často chybí nejen právní povědomí, ale jakékoliv povědomí o hygieně a bezpečném provozu. "Řada restaurací je skutečným rizikem pro zákazníky," řekl.

Mezi nejčastější problémy patří zanedbaný úklid, plesnivé sklady a chladicí zařízení, výskyt hmyzu či hlodavců, chybějící přívod teplé vody či hromadění odpadů ve skladech. "Často provozovatelé namítají, že jsou pouze v nájmu a nemohou investovat, ale je jejich právní povinností mít prostory hygienicky vyhovující," řekl Pokora.

Podle něj SZPI posílila počty inspektorů i právníků. Kontrolu hygieny provozu udělali inspektoři v 9556 případech a i zde se vyskytl problém ve třetině podniků.

Letos hodlá inspekce v kontrolách pokračovat se stejnou intenzitou. "Máme slíbeno od ministerstva (zemědělství), že budeme mít více lidí. Navíc tento sektor má zjevně co nabídnout, takže budeme v kontrolách pokračovat, než se v restauracích uklidí. Musím říct, že množství prohřešků mě překvapilo," uvedl Pokora. Přímo na místě inspekce zavřela 144 provozů.

Celkem loni SZPI udělala přes 43 000 kontrol, z nich 28 400 v maloobchodě a 8300 ve výrobě. Pochybení prodejců a výrobců mohou spotřebitelé najít na webu Potraviny na pranýři stejně jako restaurace, které inspekce zavřela.

"Díky činnosti inspekce se daří českého spotřebitele ochránit před nebezpečnými potravinami, zároveň se díky ní narovnává podnikatelské prostředí," uvedl dnes ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

 

Právě se děje

Další zprávy