Průšvih desetiletí míří k Ústavnímu soudu. Insolvence Arca Investments se komplikuje

ČTK ČTK
15. 12. 2021 9:45
Advokát Jan Langmeier a investiční fond IFIS podali stížnosti k Ústavnímu soudu kvůli postupu insolvenčního soudu v případu investiční skupiny Arca Investments. Langmeier tvrdí, že jeden ze členů věřitelského výboru, Spolek AVEA, je ve střetu zájmů kvůli spřízněnosti části jeho členů s managementem Arcy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Fond IFIS u Ústavního soudu napadá průběh říjnové schůze věřitelů společnosti Arca Investments. O podání stížností informoval deník E15.

Insolvenční řízení s Arca Investments zahájil pražský městský soud letos v květnu. Celkem byly do insolvence přihlášené pohledávky za zhruba 23 miliard korun, z nichž ale část nebyla uznána. Na počátku října schůze věřitelů rozhodla, že úpadek společnosti bude řešen reorganizací, nikoli konkurzem.

Věřitelé také schválili, že věřitelský výbor bude mít šest členů. Advokát Langmeier a fond IFIS zastupují některé věřitele, kteří součástí výboru nejsou.

Investiční fond IFIS podal na začátku prosince ústavní stížnost, ve které napadl průběh říjnové schůze věřitelů. Vadí mu zejména rozhodnutí o rozsahu hlasovacích práv, postup při volbě věřitelského výboru a hlasování o insolvenčním správci.

"Dospěli jsme k nezvratnému závěru, že soud při sčítání hlasů vě­řitelů, stanovení kvor pro rozhodování schůze a při vyhlašování některých rozhodnutí opakovaně porušil ústavou zaručená práva věřitelů," cituje deník E15 advokáta Marka Indru, který je hlavním vlastníkem fondu IFIS.

Na Ústavní soud se obrátil se stížností rovněž advokát Langmeier. Vadí mu, že insolvenční soud neuznal jeho námitku o údajné spřízněnosti části věřitelů sdružených ve Spolku AVEA s dlužníkem, tedy s managementem společ­nosti Arca Investments.

Insolvenční soud na schůzi věřitelů Langmeierovu výzvu odmítl s odůvodněním, že byla podána opožděně. Advokát ale tvrdí, že se soud měl informacemi zabývat ze zákona, a to i bez jeho výzvy. Spolek AVEA Langmeierovo tvrzení o spřízněnosti s Arcou od­mítá.

Původně Městský soud v Praze rozhodl, že se hlavní řízení uskuteční na Slovensku, což kritizovali někteří čeští věřitelé. Později soud názor změnil a v Česku se řeší jak slovenská, tak česká větev případu.

Na začátku října schůze věřitelů mimo jiné odhlasovala, že úpadek společnosti Arca Investments se bude řešit reorganizací, nikoli konkurzem. Zároveň bude mít Arca přednostní právo sestavit reorganizační plán. Arca následně informovala o tom, že připravila v součinnosti s prozatímním věřitelským výborem a poradci PwC a Badokh návrh podmínek své reorganizace. Věřitelům má zajistit alespoň 50 procent uspokojení pohledávek v průběhu pěti let.

Celkem byly do insolvence přihlášené pohledávky za zhruba 23 miliard korun. Na říjnovém přezkumném řízení ohledně pohledávek věřitelů Arca Investments byly zařazené pohledávky věřitelů zhruba za 16,2 miliardy Kč. Z toho byly přiznány pohledávky za 15,7 miliardy korun a popřeny za 515 milionů korun. Část pohledávek se neposuzovala.

 

Právě se děje

Další zprávy