ING v Itálii nesmí přijímat nové klienty. Nedostatečně bránila praní špinavých peněz

ČTK ČTK
18. 3. 2019 14:11
Italská centrální banka Banca d'Italia zakázala nizozemské bankovní skupině ING přijímat v Itálii nové klienty, protože její inspekce odhalila, že postupy ING nejsou plně v souladu se zákony proti praní špinavých peněz. Současných klientů ING se rozhodnutí centrální banky nijak nedotýká.
ING
ING | Foto: Jiří Koťátko

Centrální banka podle oznámení zveřejněného na jejích internetových stránkách přijala opatření po inspekci v ING Italy, která trvala čtyři měsíce a skončila v lednu. Inspekce ukázala, že ING dostatečně nebrání transakcím umožňujícím praní špinavých peněz přes její účty.

ING se loni v září dohodla v Nizozemsku na zaplacení pokuty 775 milionů eur (19,7 miliardy korun) v rámci urovnání obvinění, že několik let neprováděla dostatečné kontroly, které měly zabránit finanční kriminalitě. Pokuta byla jednou z největších udělených bance v Nizozemsku.

ING ve svém prohlášení uvedla, že učiní všechny nutné kroky ke zlepšení procesů a splnění požadavků centrální banky. "V příštích dnech bude ING usilovně pracovat na vyřešení nedostatků a identifikovaných problémů," píše se v prohlášení.

ING působí v Itálii jako banka pro běžnou klientelu od roku 2001. Má zde zhruba 900 zaměstnanců a její loňské příjmy zde činily 231 milionů eur. Itálie je součástí skupiny trhů, kde ING plánuje růst jako plně digitální banka, bez kamenných poboček.

Cílem banky je vytvořit jednotnou platformu, která bude sloužit všem jejím bankám v Evropě. První zemí, kde použila tuto platformu, je Česká republika a ING plánovala letos začít integrovat do tohoto systému zákazníky ve Španělsku, Francii a Itálii. Rozhodnutí italské centrální banky by mohlo tyto snahy zkomplikovat, upozornila agentura Bloomberg.

 

Právě se děje

Další zprávy