Ceny rostou, vzhůru je tlačí bydlení a benzin. Úroky porostou také, míní ekonomové

Iva Špačková Iva Špačková
Aktualizováno 11. 7. 2018 10:05
Spotřebitelské ceny byly v červnu o 2,6 procenta vyšší než před rokem. Inflace tak potřetí v řadě zrychlila. Naposledy ceny rostly takovým tempem jako letos v červnu loni v listopadu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Lidl

Praha - Hladina spotřebitelských cen stoupá. V červnu se meziročně zvedla  o 2,6 procenta. Inflace tak potřetí v řadě zrychlila, v květnu zesílila o 2,2 procenta. V červnu zdražily hlavně pohonné hmoty a elektřina, ale i nájmy či potraviny. Naopak levnější bylo telefonování, poštovní služby, oděvy a teplo, uvedl Český statistický úřad

Podle hlavního ekonoma Cyrrusu Lukáše Kovandy se inflace "utrhla ze řetězu". Nelze podle něj vyloučit, že Česká národní banka brzy opět zasáhne a zvýší základní úrokovou sazbu, což se může stát už v září.

"Meziroční inflace citelně překonala prognózu České národní banky, která počítá s růstem cenové hladiny pouze o 1,9 procenta. Proinflačně působí rychlejší než předpokládaný růst mezd. Nečekaně silným proinflačním činitelem je ovšem také oslabování koruny vůči klíčovým světovým měnám, zejména dolaru a euru, které započalo v polovině dubna a zatím jej nezvrátilo ani zvýšení základní úrokové sazby ČNB," zmínil Kovanda. Slabší koruna přispívá k růstu korunové ceny pohonných hmot.

Podle analytika Raiffeisenbank však může centrální banka zvednout sazby už příští měsíc. "Zrychlení spotřebitelské inflace zvyšuje pravděpodobnost dalšího zvýšení úrokových sazeb už na nejbližším srpnovém jednání ČNB. Měnové podmínky se od konce června, kdy centrální banka naposled zvýšila sazby, spíše uvolnily," vysvětluje František Táborský.

Pohonné hmoty proti loňsku zdražily o 10,5 procenta. Benzin je nejdražší od konce roku 2014, všimli si analytici Raiffeisenbank. Ceny elektřina stouply o 5,1 procenta. Nájemné z bytu bylo o 3,1 procenta dražší než loni v červnu. Z potravin podražila především vejce o 18,1 procenta a máslo o 10,9 procenta. Dražší bylo i ovoce a zelenina.

Zlevnění bylo proti loňsku patrné u telefonních služeb, jejichž ceny klesly o 1,7 procenta. Oděvy byly levnější o 1,7 procenta. Co se týče bydlení, méně peněz lidé platili za plyn (0,8 procenta) a teplo a teplou vodu (0,2 procenta).

Podle údajů serveru Patria koruna na data o inflaci reagovala oslabením vůči euru na 25,92 Kč/EUR. V úterý zavírala obchodní den na 25,86 Kč/EUR, dodala ČTK.

 

Právě se děje

Další zprávy