V lednu zdražovaly potraviny i alkohol. Inflace se dostala nejvýš od března 2012

ČTK ČTK
14. 2. 2020 10:29
Meziroční růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil na 3,6 procenta z prosincových 3,2 procenta. Jde o nejvyšší meziroční růst cen od března 2012. Zvýšení inflace ovlivnilo hlavně zdražování potravin, alkoholu a bydlení.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Na meziroční zvýšení cenové hladiny mělo v lednu výrazný vliv také zdražení nájmů o 4,2 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávali stagnaci spotřebitelských cen na prosincových 3,2 procenta.

Lidé si připlatili také za vodné a stočné a za zemní plyn, který meziročně zdražil o 2,9 procenta. Ceny elektřiny byly v lednu vyšší o desetinu. 

Další příčinou zrychlení růstu cen bylo zdražování potravin a nealkoholických nápojů. Například ceny vepřového masa stouply proti loňskému lednu téměř o pětinu, ovoce zdražilo o 14,7 procenta a uzeniny o 12,2 procenta. Ceny alkoholu stouply o více než pět procent. "Meziroční cenový růst v lednu zrychlil též v oddíle odívání a obuv," doplnili statistici.

"Přes citelné překvapení nemusí ještě lednová výše představovat pro inflaci strop. Inflaci budou v nadcházejících měsících v návaznosti na zvýšení spotřební daně nadále tlačit nahoru především postupně zdražující cigarety. Pravděpodobné je i další zvyšování nájemného a cen dalších položek souvisejících s bydlením," komentoval odhady k dalšímu vývoji inflace analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. 

"Od druhého kvartálu však předpokládáme, že inflace začne pozvolna slábnout a před koncem roku se sníží pod 2,5 procenta. K tomu by mohl přispět i vliv silnější koruny. S výrazným skokem na začátku roku však aktuálně vidíme její celoroční průměr výš než na loňských 2,8 procenta," dodal Rožumberský.

V meziměsíčním srovnání vzrostly v lednu ceny o 1,5 procenta, zdražily hlavně zelenina a ovoce. "O více než 11 procent se zvýšily ceny lihovin, což bylo částečně ovlivněno nárůstem spotřební daně od začátku letošního roku," uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Koruna v pátek ráno reagovala na údaje o lednové inflaci mírným posílením pod 24,80 CZK/EUR. Zůstává tak nejsilnější od podzimu 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy