Inflace v eurozóně slábne i přes masivní tištění peněz. ECB zvažuje "další nástroje"

ČTK ČTK
12. 11. 2015 15:58
Inflace v eurozóně zůstává i přes masivní tištění peněz velmi slabá a její výhled se dokonce zhoršil, argumentuje šéf ECB Mario Draghi. ECB od března nakupuje státní dluhopisy v objemu zhruba 60 miliard eur měsíčně. Spotřebitelské ceny v eurozóně přesto přestaly růst. Program má ECB ukončit příští rok v září, což se ale může změnit. Draghi dnes uvedl, že jeho instituce by mohla aktivovat i "další nástroje".
Šéf ECB Mario Draghi.
Šéf ECB Mario Draghi. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská centrální banka (ECB) je připravena prodloužit a rozšířit program nákupů dluhopisů, jímž podporuje ekonomiku eurozóny a snaží se jím zvýšit inflaci. Šéf ECB Mario Draghi to v dnešním vystoupení v Evropském parlamentu odůvodnil tím, že inflace spotřebitelských cen v eurozóně zůstává i přes masivní tištění peněz velmi slabá a její výhled se dokonce zhoršil.

"Známky obratu v inflaci poněkud zeslábly," citovala Draghiho agentura Reuters. "Vždy jsme říkali, že naše nákupy (dluhopisů) budou pokračovat i po září 2016 v případě, že neuvidíme trvalejší změnu ve směřování inflace," dodal šéf ECB a označil program nákupů aktiv za "flexibilní".

ECB od března nakupuje státní dluhopisy v objemu zhruba 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč) měsíčně a program má ukončit příští rok v září. Draghi dnes uvedl, že jeho instituce by mohla aktivovat i "další nástroje". Informované zdroje Reuters tento týden uvedly, že ECB zkoumá možnost nákupů komunálních dluhopisů, tedy obligací měst či větších samosprávných jednotek.

Na říjnovém zasedání ECB Draghi řekl, že bankovní rada v prosinci svou měnovou politiku přehodnotí. Naznačil i možnost dalšího snížení depozitní sazby, kterou banka loni v červnu srazila do záporného pásma.

Spotřebitelské ceny v eurozóně zůstaly v říjnu meziročně beze změny. V září se přitom snížily o 0,1 procenta, což byl jejich první pokles za půl roku.

Nezvykle mnoho otázek

Na Draghiho se dnes v parlamentu sesypalo nezvykle mnoho otázek. Poslanci se zajímali zejména o otázky spojené s transparentností ECB a s jejími kroky při řešení krize zadlužených zemí.

O transparentnosti ECB se začalo mluvit zejména poté, co člen výkonného výboru banky Benoit Coeure v květnu na uzavřeném setkání s vybranými zástupci francouzských finančních společností řekl, že ECB v létě zrychlí nákupy dluhopisů. Poté se ukázalo, že členové ECB se pravidelně setkávají se zástupci bank a investičních fondů, aniž se o tom veřejně ví.

Draghi banku v otázce transparentnosti hájil. Oznámil ale, že se začnou zveřejňovat podrobné diáře členů výkonného výboru a bankovní rady.

"Máme jasné pravidlo - na neveřejných setkáních nemluvíme o informacích, které jsou citlivé pro trh," řekl Draghi. "Má-li ale být naše měnová politika účinná, je důležité, abychom se setkávali s účastníky trhu a slyšeli jejich názory," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy