Inflace v eurozóně se blíží k nule. Řeší se, co udělá ECB

ČTK ČTK
31. 3. 2014 13:48
Již půl roku se inflace v eurozóně drží pod jedním procentem, tedy v oblasti, kterou šéf ECB Mario Draghi označuje za nebezpečnou zónu.
Foto: Thinkstock

Brusel - Meziroční míra inflace v eurozóně v březnu klesla na 0,5 procenta z únorových 0,7 procenta a dostala se tak na nejnižší úroveň od listopadu 2009. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. Zpráva posiluje spekulace o tom, že Evropská centrální banka (ECB) by mohla učinit radikální kroky k odvrácení hrozby deflace.

Analytici podle agentury Reuters počítali s mírnějším poklesem inflace na 0,6 procenta. Inflace se nyní nachází hluboko pod dvouprocentní hranicí stanovenou ECB jako strop cenové stability. Již půl roku se navíc drží pod jedním procentem, tedy v oblasti, kterou šéf ECB Mario Draghi označuje za nebezpečnou zónu.

ECB tento měsíc ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,25 procenta. Banka se nízkými úroky snaží podpořit hospodářský růst a zabránit deflaci. O nastavení měnové politiky bude opět rozhodovat ve čtvrtek.

Draghi tento měsíc uvedl, že ECB je v případě potřeby připravena k dalším krokům na ochranu eurozóny před deflací. Dodal, že nebezpečí deflace je nyní sice "celkem omezené", čím déle se však bude inflace držet na nízké úrovni, tím bude toto riziko větší.

Inflace dosedla na dno

Podle ekonoma Martina van Vlieta ze společnosti ING dnešní zpráva o inflaci "podnítí spekulace o dalším uvolňování měnové politiky ECB". Analytik Howard Archer z firmy IHS Global Insight předpověděl, že případná opatření ECB by pravděpodobně zahrnovala kroky k posílení likvidity ve finančním systému.

Představitelé Mezinárodního měnového fondu (MMF) již začátkem tohoto měsíce vyzvali ECB k dalšímu snížení úroků a k takzvanému kvantitativnímu uvolňování měnové politiky.

Mnozí ekonomové nicméně podle agentury DPA žádnou přímou reakci ECB na nové údaje o inflaci neočekávají. "Vycházíme z toho, že březen představuje dno inflace," uvedl ekonom Marco Valli ze společnosti UniCredit. "Politická odpověď ECB je ve čtvrtek velmi nepravděpodobná," dodal.

Šéf německé centrální banky Jens Weidmann již o víkendu prohlásil, že eurozóna se nenachází v deflačním cyklu a že ECB by neměla přehnaně reagovat na zpomalení růstu spotřebitelských cen. Za tím podle Weidmanna stojí z velké části cyklické faktory, které by měly být pouze dočasné.

Weidmann rovněž upozornil, že spotřebitelé neodkládají nákupy kvůli očekávání nižších cen. Dodal, že německá centrální banka očekává postupný nárůst inflace v důsledku hospodářského oživení. Varoval také před riziky, která přináší dlouhodobější udržování úrokových sazeb na nízké úrovni.

 

Právě se děje

Další zprávy