Nová data k růstu cen: Inflace loni překonala 15 procent, je druhá nejvyšší za 20 let

Ekonomika Aleš Vojíř Ekonomika, Aleš Vojíř
Aktualizováno 11. 1. 2023 9:56
Spotřebitelské ceny v Česku v prosinci meziročně stouply o 15,8 procenta, tempo růstu tak zpomalilo z listopadových 16,2 procenta. V meziměsíčním srovnání ceny stagnovaly. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Za celý loňský rok byla průměrná míra inflace 15,1 procenta. Šlo o druhou nejvyšší hodnotu od vzniku samostatné ČR. Vyšší byla jen v roce 1993.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

"Růst cen v loňském roce výrazně snížil životní úroveň v naší zemi. Lidé přišli o výraznou část kupní síly svých úspor a za své příjmy si mohli dovolit nakupovat podstatně méně zboží a služeb než v předešlých letech," připomíná ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Letošní rok podle něj přinese zlepšení, lidem se ovšem dál budou znehodnocovat úspory a snižovat reálné příjmy.

Na prosincové zpomalení inflace měly podle statistiků největší vliv ceny za dopravu. Meziroční růst cen automobilů zmírnil na 9,2 procenta z listopadových 12,7 procenta. Pohonné hmoty pak byly meziročně dražší o 4,4 procenta, zatímco v listopadu to bylo 14,5 procenta.

Proti loňskému prosinci zdražovaly zejména potraviny. Za mouku zaplatili lidé o 42 procent více, za chleba téměř o 38 procent více, za drůbeží maso zhruba o 43 procent více. Polotučné trvanlivé mléko zdražilo o 55 procent, vejce o 92 procent, oleje a tuky o 38 procent a za cukr se platil bezmála dvojnásobek než o rok dříve.

Rostly rovněž ceny za bydlení. Nájemné bylo v meziročním srovnání dražší téměř o šest procent, výrobky a služby pro běžnou údržbu bytu o 21 procent, vodné o více než pět procent, stočné o více než šest procent, zemní plyn o 140 procent, tuhá paliva o dvě třetiny a teplo a teplá voda téměř o 29 procent. Elektřina naopak zlevnila o 21,2 procenta.

Ceny zboží v prosinci meziročně úhrnem vzrostly o 17,8 procenta a ceny služeb o 12,5 procenta. V meziměsíčním srovnání ceny zboží klesly o 0,2 procenta, zatímco ceny služeb o 0,3 procenta vzrostly. "Ceny zboží úhrnem v roce 2022 vzrostly o 16,8 procenta a ceny služeb o 12,3 procenta," uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Pro další vývoj bude podle analytiků rozhodující, zda po odeznění vysokých cen u komodit jako ropa a energií klesne také inflace poptávková, tedy tažená snahou obchodníků udržet si marže a ochotou zákazníků ceny přijmout.

"V tomto ohledu lze kvitovat zmírnění tempa zdražování v kategorii odívání a obuv, byť i zde z historického pohledu zůstává poměrně svižné. Méně pozitivně pak vyznívají statistiky z oddílů rekreace a kultura či stravování a ubytování, které evidentně na limit ochoty zákazníků připlácet ještě nenarazily," podotýká ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Do roku 2023 podle něj Česko vstoupí nárazem většiny odběratelů na vládní energetické cenové stropy. "Mnoho úlevy již nebude nabízet cena ropy a na ni navázaných produktů, relativně drahé zůstávají zemědělské komodity a tolerance českých kupujících ke zdražování demonstruje silnou setrvačnost," pokračuje analytik.

Klíčovým měsícem podle něj bude právě leden, který s sebou tradičně přináší nové ceníky zboží a služeb napříč ekonomikou. "Považujeme za velice pravděpodobné, že lednová inflace překoná 20procentní hranici," uzavírá Hradil.

 

Právě se děje

Další zprávy