Inflace zrychluje. Zdražily zelenina, obuv i tabák, zlevnily pohonné hmoty

Tereza Holanová Tereza Holanová
9. 10. 2015 10:10
Meziroční inflace v září dosáhla 0,4 procenta. Ve srovnání se srpnem rostly ceny o 0,2 procenta. Na růstu cen se nejvíce podílel tabák, který oproti loňskému roku zdražil o 8,5 procenta. Dražší byly i zelenina či obuv, které ovšem nemají v měření takovou váhu. Díky zlevňujícím pohonným hmotám je nadále levnější naopak doprava.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Růst cen v září mírně zrychlil. Podle pátečních údajů Českého statistického úřadu vzrostly ceny spotřebního zboží a služeb meziročně o 0,4 procenta. Z toho zboží úhrnně zdražilo o 0,2 procenta a služby o 0,7 procenta. Ve srovnání s letošním srpnem klesly ceny o dvě desetiny procenta.

Nejvíce se na celkovém růstu cen, podobně jako v předchozích měsících, podílely tabákové výrobky, které meziročně zdražily o 8,5 procenta. Významný vliv měly i ceny v oblasti bydlení. Vodné zdražilo o 3,4 procenta, stočné o 2,8 procenta, teplo o 2,2 procenta a čisté nájemné o 0,9 procenta.

Brambory jsou o polovinu dražší

Ceny obuvi se zvýšily o 9,5 procenta, oděvy zdražily o 0,6 procenta. V oddíle stravování a ubytování byly vyšší ceny stravovacích služeb o 1,5 procenta a ubytovacích služeb o 0,1 procenta. Ve skupině ostatního zboží a služeb vzrostly ceny pojištění o 2,4 procenta a ceny finančních služeb o 2,2 procenta.

Zelenina celkově zdražila o 18,4 procenta, z toho brambory o 51,6 procenta. Nadále naopak zlevňovaly chléb a běžné pečivo, a to o 1,5 procenta, vejce (o 3,5 procenta) a jogurty (o 0,8 procenta). Jak ale upozorňuje ČSÚ, tento pokles cen oproti předchozím měsícům zmírnil. Celkově ceny potravin a nealkoholických nápojů klesly o 0,5 procenta.

Levnější byla i elektřina, oproti září 2014 stála o 0,6 procenta méně. Vůbec nejvíce ale táhla zářijovou inflaci dolů levná doprava, kde se stále ještě projevuje pokles cen pohonných hmot. Ty stály meziročně o 15,1 procenta méně. "To není žádným překvapením, jelikož v srpnu cena ropy prudce klesla, z padesáti k 42 dolarům za barel, a do cen pohonných hmot se tento efekt projevuje s určitým zpožděním," uvádí analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká.

Ceny rostou pomalu díky eurozóně

"Dobrou zprávou je, že se nenaplnily obavy z většího poklesu cen," hodnotí čísla za září Milučká. Zároveň ale připomíná, že od dvouprocentního cíle České národní bankyje současný růst cen stále ještě daleko.

"Dosažení vytouženého inflačního cíle bude kvůli turbulencím na trzích pomalejší, než se zdálo před létem," říká. Hlavní "překážkou" růstu cen podle ní bude pomalé zdražování ropy, které udrží ceny pohonných hmot nadále nízko, a deflační tlaky v eurozóně. Ke dvěma procentům by se proto podle Raiffeisenbank měla inflace dostat až ve druhé polovině příštího roku.

"Není se čemu divit, že v Česku ceny nerostou. Podobný cenový vývoj je totiž patrný jak v eurozóně, tak i v sousedních zemích. Například Polsko bojuje s deflací již více jak rok. Česko, respektive české podniky jsou v mnoha ohledech jen příjemcem cen," souhlasí analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Pokud nedojde ke zrychlení inflace v eurozóně, tak se podle něj růstu cen jen sotva dočkáme v Česku.

Obavy z deflace neboli poklesu cen ale podle analytika UniCredit Bank Patrika Ružemberského zatím nejsou namístě. "S oživením poptávky se stupňují tlaky na zvyšování mezd a to by mělo růst cen podpořit," věří.

Čtete rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Podpořte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlas nám můžete dát zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy