Tatra má problém v Indii. Lobbista měl nabízet úplatek

Radek Pecák Radek Pecák
7. 8. 2014 11:45
Bývalý vysoký armádní činitel se v roli lobbisty údajně pokoušel úplatkem zvrátit rozhodnutí Indie nenakupovat vozy Tatra, které prý byly předražené a navíc v podprůměrné kvalitě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: www.tatra.cz

Praha - Další žalobu v souvislosti s dovozem vozů Tatra do Indie podal tamější Centrální úřad pro vyšetřování. Za pokus o úplatek je žalován generálporučík ve výslužbě a armádní lobbista Tejinder Singh.

Tejinder Singh měl nabídnout v roce 2010 úplatek 140 milionů rupií (přibližně 54 milionů korun) tehdejšímu veliteli armády a současnému ministrovi zahraničí V. K. Singhovi. Ten totiž v roce 2012 kontrakt s Tatrou ukončil s tvrzením, že vozidla jsou předražená a jejich kvalita podprůměrná. Právě toto rozhodnutí se lobbista údajně pokusil zvrátit.

O úkonu, který je datován 15. července letošního roku, informovaly indické sdělovací prostředky a informaci dalším státním institucím předalo i Velvyslanectví České republiky v Dillí. Následovat mají výslechy dalších svědků, mimo jiné i bývalého ministra obrany či zmiňovaného V. K. Singha.

V dokumentu, který má deník Insider k dispozici, se uvádí, že kauza významně poškodila jméno společnosti Tatra na indickém trhu, přestože v kauze figurují pouze indičtí prostředníci a dodavatelé.

Indie byla pro Tatru od konce osmdesátých let jedním z nejdůležitějších odbytišť, dodala sem přibližně 7 tisíc vozidel v různých provedeních od 4×4 po 10×10. Vozidla slouží indické armádě jako pojízdné rampy pro odpalování raket, využívají se také k tahání dělostřelecké techniky i pro zásobování vojsk.

Tatra věří v nové obchody

Tejinder Singh byl vyslýchán již před několika lety v souvislosti s kauzou bývalého akcionáře automobilky Tatra Ravindera Kumara Rishiho. Ten byl jako šéf společnosti Sipox, která byla výhradním dovozcem nákladních vozů Tatra do Indie, indickými policisty obviněn z cenových machinací při dodávkách automobilů i náhradních dílů.

Přes všechny tyto události společnost Tatra Trucks, která je v současnosti majitelem kopřivnické Tatry, věří, že s Indií opět brzy začne obchodovat.

„Dostalo se nám opakovaného ujištění indických orgánů, že společnost Tatra Trucks není nijak spojována s kauzami předcházejících vlastníků a jejich indických zprostředkovatelů. Dodávkám našich výrobků do Indie tedy nic nebrání. Doufáme, že první objednávky z Indie přijdou ještě do konce letošního roku,“ uvedl na dotaz Insideru mluvčí Tatra Trucks Andrej Čírtek.

Článek vyšel ve středu 6. srpna 2014 v sesterském deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy