Indický doplněk má pomoct s neduhy. Inspektoři v něm našli rtuť, arsen i olovo

ČTK ČTK
8. 4. 2019 14:44
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před indickým doplňkem stravy s názvem Bruhat Vata Chintamani Rasa. Obsahuje těžké kovy včetně výrazně nadlimitního obsahu pro člověka jedovaté rtuti, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Radoslav Pospíchal. Inspekce získala informaci od Zdravotního ústavu, který dělal laboratorní analýzu na žádost spotřebitele.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Doplněk se konzumuje ve formě tablet a podle anglických popisů v různých internetových obchodech patří k ájurvédské medicíně a má sloužit při problémech, jako je hemiplegie, tedy obrna poloviny těla, obrna obličeje či třes a při různých dalších neduzích. V popisu se také píše, že se má používat pouze po domluvě s lékařem.

Podle analýzy však obsahuje kilogram výrobku 72 200 miligramů rtuti, přičemž povolený limit je pouze 0,1 miligramu na kilogram. Dále obsahuje například těžké kovy, jako je olovo, nikl a arsen.

Výrobek je možné koupit v různých internetových obchodech včetně eBay. "Není vyloučeno, že by se mohl objevit na některém z e-shopů, které jsou cíleny primárně na českého spotřebitele," uvedl Pospíchal.

Jde o výrobek, který byl dříve na webových stránkách eBay nabízen jako doplněk stravy, nyní je v kategoriích přírodní a alternativní prostředky či ostatní zdravotnické prostředky. Vyrábí se v Bombaji.

 

Právě se děje

Další zprávy