Zvyšování sazeb zatím nepomáhá. Lidé investují do bytů a pozemků, ty tak dál zdražují

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 24. 5. 2022 10:40
Ceny nemovitostí v Česku v letošním prvním čtvrtletí pokračovaly v rychlém růstu. Vyplývá z indexu, který sestavuje Hypoteční banka. Byty zdražily meziročně o 20,6 procenta, rodinné domy o 19,6 procenta a pozemky o 23,7 procenta, což je za 11 let zveřejňování indexu dosud nejvíc. Ani zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou zatím růst nezpomalilo.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Ceny na trhu s nemovitostmi rostou stejným tempem jako v loňském roce. "Svůj podíl na růstu cen má pravděpodobně malá nabídka nemovitostí, vysoký růst stavebních nákladů, obava z dalšího nárůstu úrokových sazeb a snaha lidí ochránit investicemi do nemovitostí finanční prostředky před pádivou inflací," uvedl předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Jiří Feix.

Růst cen nemovitostí proti předchozímu čtvrtletí zrychlil hlavně u bytů na 5,4 procenta z pěti procent v posledním loňském čtvrtletí. U rodinných domů s růstem cen o 4,7 procenta a pozemků mezičtvrtletně dražších o 5,6 procenta je tempo zvyšování cen podobné jako v předchozím čtvrtletí.

Byty podle Feixe v prvním čtvrtletí nejrychleji zdražovaly v krajích, kde jsou dlouhodobě nejlevnější. Na pražském trhu postupně prodeje zpomalují, i zde se ale růst cen blíží pěti procentům.

"Do cen u nových výstaveb se začínají promítat rostoucí stavební náklady, ale také zvyšující se nároky na vybavení novostaveb či vyšší úroveň staveb z hlediska průkazu energetické náročnosti budov," doplnil Feix.

Z rodinných domů mají lidé nadále největší zájem o ty, které nepotřebují rekonstrukci, a to kvůli rostoucím stavebním nákladům. Zájemci kvůli nižším cenám vyhledávají domy ve větší vzdálenosti od velkých měst.

"Pokud mají lidé zájem o novostavby v developerských projektech, nejčastěji sahají po řadových zástavbách. Celkově jsou však rostoucí ceny a nedostupnost stavebních materiálů velkou přítěží pro stavitele," dodal Feix.

Prodeje pozemků vedle nízké nabídky podle něj dlouhodobě narážejí také na zastaralé územní plány a nedostatečné inženýrské sítě. Také u pozemků je zájem hlavně o levnější z nich dál od měst. V Praze díky schválení fondu spoluúčasti investorů na rozvoji území očekává nárůst poptávky po parcelách na brownfieldech, které dosud nebyly pro developery atraktivní.

HB Index je založený na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Banka index poprvé zveřejnila v dubnu 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy