Kellnerovo impérium. Projděte si, co vše nejbohatší Čech vlastnil

Ekonomika Michael Bouška, Ekonomika
Aktualizováno 29. 3. 2021 7:40
Skupina PPF investuje do celé řady odvětví - od finančních služeb, telekomunikací, nemovitostí, strojírenství až po biotechnologie. Vlastní mimo jiné většinový podíl v tuzemském operátorovi O2 a loni dokončila akvizici společnosti Central European Media Enterprises (CME), čímž ovládla mimo jiné televizní skupinu Nova. Momentálně Kellnerova PPF skupuje akcie Monety.
Foto: Economia

Některé z klíčových milníků firmy

PPF vznikla v roce 1991, kdy Petr Kellner založil společně s partnery společnost Správa Prvního privatizačního fondu. Cílem společnosti byla účast v kuponové privatizaci. Firma tehdy získala půjčku 20 milionů korun na kampaň od společnosti Sklo Union Teplice.

Po úspěchu v obou kolech kuponové privatizace se fond v březnu 1996 přeměnil na akciovou společnost PPF investiční holding. Ve stejném roce také společnost ovládla část České pojišťovny, ve které nadále posilovala vliv. Poslední části získala v roce 2001.

V roce 2002 PPF koupila televizi Nova, kterou stabilizovala a v roce 2005 ji úspěšně prodala mediální společnosti CME.

V roce 2006 pak skupina PPF Group prodala eBanku rakouské finanční skupině Raiffeisen.

Skupina se začala rozrůstat také do zahraničí, zejména do Ruska.

V roce 2011 odkoupila PPF společně s investiční skupinou KKCG Karla Komárka společnost Sazka. O rok později ale svůj podíl PPF prodala Komárkovi.

Podle výroční zprávy společnosti za rok 2019 Petr Kellner ovládal 98,93 procenta skupiny PPF.

 

Právě se děje

Další zprávy