IKEA ve Francii musí zaplatit milion eur za špehování zaměstnanců, rozhodl soud

ČTK ČTK
15. 6. 2021 11:25
Francouzská pobočka nábytkářské společnosti IKEA musí zaplatit pokutu milion eur (asi 25 milionů korun) za špehování zaměstnanců, rozhodl dnes francouzský soud. Vinným soud shledal i bývalého generálního ředitele pobočky Jeana-Louise Baillota, kterého odsoudil k dvouletému vězení s podmínkou a pokutě ve výši 50 000 eur (1,2 milionu korun). Informovaly o tom agentury Reuters a AFP.
IKEA, logo - ilustrační foto
IKEA, logo - ilustrační foto | Foto: Reuters

Baillot i pobočka švédského nábytkářského giganta se provinili "shromažďováním osobních údajů podvodným způsobem", uvedl soud. Prokuratura původně požadovala vyšší tresty, v případě společnosti pokutu dva miliony eur. IKEA byla obviněna ze špehování svých zaměstnanců v průběhu několika let a narušování jejich soukromí mimo jiné získáváním výpisů z bankovních účtů nebo sledováním zaměstnanců za pomocí falešných pracovníků, kteří vedení podávali zprávy.

Obvinění se týkala let 2009 až 2012. Prokuratura však uvádí, že podobné taktiky pobočka začala používat už na začátku tohoto tisíciletí.

Kromě firmy a Baillota je při přelíčení, které začalo po dlouholetém vyšetřování letos v březnu, obviněno dalších 14 fyzických osob včetně vedení, policistů či zaměstnanců bezpečnostní agentury, která měla prověřovat minulost a styky zaměstnanců IKEA a uchazečů o práci v obchodech po celé Francii.

 

Právě se děje

Další zprávy