IKEA stahuje rizikové komody po Severní Americe už i z Číny

ČTK ČTK
12. 7. 2016 9:29
Švédský nábytkářský řetězec se po kritice v Číně rozhodl stáhnout 1,66 milionu kusů komod MALM a dalších modelů i z čínského trhu. Firma tak učiní poté, co ji minulý týden oficiální tisková agentura Nová Čína kritizovala za "aroganci" a neochotu převzít za tento problém zodpovědnost.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jiří Koťátko/Economia

Šanghaj - Švédský nábytkářský řetězec IKEA po kritice v Číně změnil názor a rozhodl se stáhnout potenciálně nebezpečné komody a prádelníky typu MALM a dalších modelů i z čínského trhu. Firma dnes uvedla, že se na tom dohodla s čínskými úřady a sdružením spotřebitelů. IKEA minulý měsíc původně stáhla komody jen z trhů Severní Ameriky.

IKEA stáhne z čínského trhu 1,66 milionu kusů komod MALM. Firma se tak podle agentury Reuters rozhodla poté, co ji minulý týden oficiální tisková agentura Nová Čína kritizovala za "aroganci" a neochotu převzít za tento problém zodpovědnost.

Stažení se týká komod či prádelníků MALM vyrobených v letech 1999 až 2016, uvedl čínský úřad pro dozor nad kvalitou a bezpečností výrobků. Úřad konstatoval, že pokud nejsou komody správně přichyceny ke zdi, mohou se převrátit a ohrozit děti.

Tento nábytek je v USA podle místní komise pro bezpečnost spotřebních výrobků spojen s úmrtím šesti dětí. Vedle toho komise registruje ve spojitosti s tímto nábytkem 41 nehod, při nichž bylo zraněno 31 dětí.

IKEA na konci června oznámila, že v USA a Kanadě stahuje z trhu téměř 36 milionů kusů komod či prádelníků MALM a dalších modelů. V Evropě ani jinde je stáhnout odmítla. Firma to zdůvodnila tím, že v Severní Americe přijala místní dobrovolné normy; naproti tomu v Evropě a na ostatních trzích tyto komody "splňují požadavky stability", uvedla mluvčí švédské skupiny Kajsa Johanssonová.

 

Právě se děje

Další zprávy