Ikea rozšířila svůj second hand. Nábytek vykoupí ve všech prodejnách v Česku

Ekonomika Ekonomika
1. 11. 2017 13:44
Služba, která umožňuje zákazníkům prodat nevyužitý či nepotřebný nábytek Ikea, byla v lednu 2017 v pilotním režimu spuštěna na pražském Zličíně, od začátku listopadu ji lze využít také v Praze na Černém Mostě, v Brně i Ostravě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: IKEA

Praha - Nábytkářský řetězec Ikea rozšiřuje službu zvanou Druhý život nábytku do všech čtyř obchodních domů v Česku. Od listopadu tak řetězec vykupuje svůj starý nábytek nejen na pražském Zličíně, ale také na Černém mostě, v Brně a Ostravě.

"Důležitou součástí strategie Ikey je usilovat o minimalizaci odpadu a vzniku odpadu ve svém podnikání na každodenní bázi co nejvíce předcházet," vysvětluje jeden z důvodů pro vznik bazaru manažer pro udržitelný rozvoj Roman Bojko.

Nevyužívaný nábytek mohou zákazníci nabídnout na webových stránkách www.druhyzivotnabytku.cz, kam nahrají fotografie, popis produktu a požadovanou cenu. Za tu se potom nábytek nabízí v koutku se zlevněným zbožím. Zákazník dostane od Ikey slevovou kartu v hodnotě prodávaného zboží a o samotný prodej se postará obchodní dům.

"Ze všech nabídek, které nám přijdou, nepřijmeme zhruba 30 procent. Důvodem může být to, že se nejedná o nábytek Ikea, nepatří mezi vykupovaný nábytek nebo už je neprodejný," dodává vedoucí oddělení Recovery v Ikee Praha-Zličín Jan Král.

"S prodejem použitého nábytku máme zkušenosti, a proto věříme, že veškerý vykoupený nábytek následně prodáme. V případě, že by se tak nestalo, bude nábytek rozebrán a ekologicky zlikvidován," upřesňuje Král.

Služba, která umožňuje zákazníkům prodat nevyužitý či nepotřebný nábytek Ikea, byla v Česku spuštěna v lednu 2017 v pilotním režimu na pražském Zličíně. Její rozšíření teď přichází se zpožděním - původně totiž bylo naplánováno už na září.

Za devět měsíců fungování se v rámci Druhého života nábytku prodalo dohromady 1200 výrobků v celkové hodnotě přesahující 1,1 milionu korun. V průměru čeká nábytek na nového majitele v koutku se zlevněným zbožím 1,5 dne.

Odkup starého nábytku spustila Ikea už dříve ve Španělsku a Belgii. Od začátku listopadu službu nabízí také na Slovensku. Do budoucna se chystá její rozšíření i v Maďarsku.

 

Právě se děje

Další zprávy