IKEA hlásí rekordní zisk, pokryl by deficit Česka

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
28. 1. 2014 11:50
Největší světový prodejce nábytku hospodařil se ziskem 3,3 miliardy eur.
Obchodní dům IKEA
Obchodní dům IKEA | Foto: IKEA

Stockholm - Největší světový prodejce nábytku IKEA hospodařil v posledním finančním roce do konce srpna s čistým ziskem 3,3 miliardy eur (90,6 miliardy Kč), což je nový rekord. Loňský zisk IKEA by tak například dokázal pokrýt schodek, se kterým loni hospodařil český stát, když rozpočet za rok 2013 skončil v minusu 81 miliard korun.

Meziročně se čistý zisk nábytkářského gigantu za 12 měsíců do konce srpna 2013 zvýšil o 3,1 procenta. "Spotřebitelské výdaje se v mnoha zemích zlepšují," řekl k aktuálnímu ekonomickému prostředí generální ředitel firmy Peter Agnefjäll. "I když náročná ekonomická situace nemusí být u konce, jsou to dobrá znamení."

Pro švédský nábytkářský řetězec jsou největšími trhy Německo, USA a Francie. Z Evropy jí plyne skoro 70 procent všech tržeb. Především státy v eurozóně se ale v minulé době potýkaly s úspornými opatřeními a zpomalením globální ekonomiky, což zasáhlo náladu spotřebitelů i jejich kupní sílu, napsala agentura Reuters.

680 milionů návštěvníků

IKEA sdělila, že pozorovala silný růst v Rusku, USA a Číně, kde otevřela dva nové obchodní domy. Jižní Evropu nadále trápí dopady úvěrové krize a pokles mnoha ekonomik regionu. Firma si tu sice všimla určitých dobrých signálů, tržby ve Španělsku a v Itálii, které patří k největším ekonomikám eurozóny, ale klesly.

IKEA má ve 26 zemích více než 300 obchodů, které v uplynulém finančním roce navštívilo zhruba 680 milionů lidí. Společnost sdělila, že v současném fiskálním roce plánuje investovat 2,5 miliardy eur do továren, obchodů, zelené energie a nákupních center.

Data z loňského října ukázala, že tržby IKEA v posledním fiskálním roce stouply o 3,1 procenta na 27,9 miliardy eur. Firma dnes znovu uvedla, že do roku 2020 chce dosáhnout dvojnásobných tržeb zhruba ve výši 50 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy