I váš počítač pomůže v boji proti rakovině

CSR fórum
28. 2. 2012 20:52
Volnou výpočetní kapacitu může k humanitárním výzkumům věnovat každý

Jak se zapojit?

Na portálu Darujsprávně.cz stačí vyplnit základní registrační údaje, zvolit výzkumy, na nichž se chcete podílet, a věnovat několik málo minut stažení potřebného softwaru. Od této chvíle pak bude vždy v době, kdy na svém počítači nebudete pracovat, jeho volný výpočetní výkon využíván výzkumnými projekty, do nichž se přihlásíte. Bezpečnost přenosu dat a ochrana registrovaného počítače je garantována. Více o programu se dozvíte na webu WCG.

Portál Darujspravne.cz navázal spolupráci s platformou World Community Grid (WCG), kterou provozují společnosti IBM a United Device. Rozsáhlá síť propojuje téměř 2 miliony počítačů. Více než 560 tisíc dobrovolníků z 80 zemí světa tak díky ní přispívá volnou kapacitou svých počítačů k podpoře humanitárního výzkumu. Propojení WCG a Darujspravne.cz nyní výrazně usnadní připojení uživatelů i z České republiky.

Projekt World Community Grid posunuje filantropii do dalšího rozměru. Umožňuje totiž darovat volný výpočetní výkon osobního počítače, což nepřináší další finanční náklady. Prostřednictvím počítače může totiž pomáhat každý, kdo věnuje jednorázově 5 minut stažení potřebného softwaru.

„Je skvělé, že i u nás už je možné darovat volnou kapacitu svého počítače - a jsem moc ráda, že tuto možnost podporuje právě významný český dárcovský portál www.darujspravne.cz", uvádí Klára Šplíchalová z Fóra dárců, provozovatele Darujsprávně.cz.
Nashromážděnou výpočetní kapacitu sítě poskytuje WCG zdarma vědcům k humanitárním výzkumům. Ti potřebují zpracovávat obrovské množství dat, na které by jejich počítače často těžko stačily. Díky WCG mohou využít obrovskou výpočetní sílu poskytnutou dobrovolníky, což umožňuje výrazně urychlit výzkumy zásadních celospolečenských problémů.

„Projekt World Community Grid výborně ilustruje obrovské možnosti, které nám nabízejí dnešní informační technologie a internet," vysvětluje Jan Kleindienst, vedoucí výzkumné laboratoře IBM Česká republika.

Tomáš Jindříšek, duchovní otec portálu Darujsprávně.cz, o projektu říká: „Projekt WCG je postaven na stejném základu jako před několika lety oblíbený program SETI. Tehdy se dobrovolníci z celého světa mohli zapojit se svými počítači do zpracovávání dat z hlubokého vesmíru a pomáhat tak pátrat po signálech mimozemského života. Nyní IBM Grid umožňuje na podobné bázi pomáhat tady na zemi."

Mezi projekty, na kterých se dobrovolníci registrovaní do World Community Grid podílejí, patří například vývoj léků proti AIDS, léčba svalové dystrofie, rakoviny nebo ekologické projekty zaměřené na zkoumání nových energetických zdrojů či dostupnost čisté vody.

 

 

Právě se děje

Další zprávy