I příští rok dostanete víc. Firmy nebudou čekat s růstem mezd na dohady s odbory, vzkazuje Dlouhý

Jaroslav Krejčí
21. 9. 2016 15:17
Hospodářská komora je optimistická ohledně růstu mezd v příštím roce. Podle prezidenta komory Vladimíra Dlouhého se odboráři svými mzdovými požadavky vlamují do otevřených dveří. Česká spořitelna naopak očekává zpomalení růstu mezd kvůli obavám podnikatelů z konce intervencí České národní banky.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha – Výdělky českých zaměstnanců by měly výrazně růst i v příštím roce. V příštím roce budou podle nové prognózy Hospodářské komory firmy zvyšovat nominální mzdy, tedy mzdy před odečtením inflace, o zhruba pět procent.

Pro letošek ekonomové vesměs očekávají zhruba čtyřprocentní nárůst, podle posledních čísel Českého statistického úřadu vzrostla průměrná mzda ve druhém čtvrtletí o 3,9 procenta.

“Odbory se vlamují do otevřených dveří, když apelují na zaměstnance, aby po zaměstnavatelích požadovali růst mezd. Mzdy rostou i bez zásahů odborů,” prohlásil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Narážel tak na doporučení odborů z počátku září, aby členové požadovali po podnicích pro příští rok zvýšení mezd o pět až pět a půl procenta. Například šéf největší odborové centrály Josef Středula má za to, že bez nátlaku odborů by firmy mzdy tolik nezvyšovaly.

Opatrnější postoj než Hospodářská komora zastávají ve své poslední analýze ekonomové České spořitelny. Podle nich může zvyšování mezd negativně ovlivnit nejistota ohledně blížícího se ukončení kurzového závazku ze strany České národní banky.

“Nečekáme, že by podnikatelé byli ochotni zvyšovat mzdy, tak jak by si lidé nebo odboráři přáli. Kvůli obavám z posílení koruny si budou chtít vytvořit polštář,” řekl  hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Na dotaz Aktuálně.cz, zda nemůže mít blížící se ukončení intervencí České národní banky vliv na růst mezd v podnikatelské sféře, Vladimír Dlouhý odpověděl: "Nemyslím si, že by se to projevilo ve mzdové opatrnosti podnikatelů."

V současnosti se předpokládá, že ČNB ukončí svůj závazek držet kurz eura nad hodnotou 27 korun nejdříve v druhé polovině roku 2017, podle ekonomů spořitelny spíše až v závěru roku.

 

Právě se děje

Další zprávy