I přes možné změny by se měly firmy na příchod EET připravit, řekl premiér Sobotka

ČTK ČTK
11. 12. 2016 13:46
Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se zdá, že návrhy z dílny ministerstva financí i koaličních lidovců nebudou schváleny. Byla by to nejlepší varianta, dodal premiér. Elektronická evidence tržeb začala platit 1. prosince pro hotely a restaurace. Od března příštího roku se budou muset do EET i maloobchodní a velkoobchodní firmy.
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Reuters

Praha - Přes návrhy změn v elektronické evidenci tržeb (EET), které projednává Poslanecká sněmovna, by se měli podnikatelé na její zavedení připravovat podle platného zákona. Norma jasně uvádí, koho se evidence tržeb týká.

V pořadu Otázky Václava Moravce České televize to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle něj se zdá, že návrhy z dílny ministerstva financí i koaličních lidovců nebudou schváleny. Byla by to nejlepší varianta, dodal premiér.

Sobotka upozornil, že evidence tržeb má mimo jiné sloužit k narovnání podnikatelského prostředí a ověření účetnictví firem. "A až se ověří, tak je možné o tom (změnách) diskutovat. Jinak to otevírá cestu k šedé ekonomice," uvedl.

Změny obsahuje vládní daňový balík, který především zvyšuje daňové slevy na děti. Sněmovna by o něm měla jednat na počátku ledna v posledním čtení.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhl, aby se EET nevztahovala na podnikatele, kteří mají daň stanovenou paušální částkou a jejichž příjmy v předchozích třech letech nepřekročily 250 000 korun ročně.

Druhou změnou je vynětí e-shopů v případech, kde zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti. Výjimky v EET chtějí i poslanci vládní KDU-ČSL. Opoziční ODS a TOP 09 navrhují zákon o evidenci tržeb zrušit.

Zaniklo na 700 menších hospod

Sobotka se vyjádřil také k zániku stovek menších venkovských hospod v souvislosti s EET. Podle průzkumu Sdružení místních samospráv České republiky kvůli EET zaniklo zhruba 700 menších hospod, většinou bez nabídky teplého jídla.

Podnikejte bez papírování!
Autor fotografie: Economia

Podnikejte bez papírování!

TIP: Jednoduchý a srozumitelný nástroj pro firmy i živnostníky pomůže s účetnictvím. Vyzkoušejte zde >>

"Určitě to (zánik venkovských hospod) není dobrá zpráva. Ale mohou tam být i další důvody. Je třeba se podívat, zda EET byl jediný důvod nebo poslední důvod, jak se vyvíjely tržby, jestli by měly šanci dlouhodobě přežít i kdyby systém EET nepřišel," uvedl premiér.

Elektronická evidence tržeb začala platit 1. prosince pro hotely a restaurace. Vláda si od ní slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání. Sobotka upozornil, že daňový balík, který obsahuje změny v EET má naplánovanou účinnost až po spuštění druhé vlny EET.

Nepřijde mi na tom nic divného, je to nahlášení přečinu, říká poslanec JIří Zlatuška /ANO/. Je to anonymní a odporné udávání, tvrdí Radoslav Bábek. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy