I mně vadí vysoká cena dat, žehlí škody ministryně Nováková. Radí zvýšit konkurenci

Ekonomika Ekonomika
19. 2. 2019 13:42
Vlna rozhořčení, která se snesla na ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou poté, co označila vysoké ceny mobilních dat za něco, za co si Češi mohou sami, vedla resort k vydání nové tiskové zprávy. V ní Nováková ujišťuje, že i jí vysoké ceny vadí, a nabízí recept, jak je kromě původně zmíněných vyšších útrat zlevnit.
Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu.
Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu. | Foto: ČTK

"Ministerstvo průmyslu a obchodu činí vše, aby mobilní operátoři snížili ceny dat pro občany. Nikdy jsem nehájila a ani nehájím operátory a i mně vadí vysoká cena, kterou v České republice za data platíme," uvedla v tiskové zprávě Nováková.

Ke zlevnění dat je podle ní zcela zásadní zvýšení konkurence na trhu. Z pohledu státu pak role Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a regulátora Českého telekomunikačního úřadu.

Zvýšení konkurence na trhu mobilních operátorů by podle ministerstva snížilo ceny za mobilní datové služby na úroveň vyspělých evropských států při zachování vysoké kvality služeb.

"Budu i nadále vyvíjet tlak na operátory, aby konali. Znovu se setkáme s Asociací provozovatelů mobilních sítí, která na minulém zasedání dostala úkol přijít s konkrétními návrhy, jak situaci řešit. Také se setkám se zástupci spotřebitelských asociací, abychom domluvili postup, jak i z této strany tlačit na
operátory," dodala ministryně.

Nováková v pořadu ČT 168 hodin uvedla, že kvůli tomu, že Češi využívají připojení wi-fi a nekupují data, operátoři nezlevňují. Její slova vyvolala řadu nesouhlasných reakcí z řad politiků i komunikačních expertů.

Podle analýzy společnosti Point Topic z loňského roku je v Česku průměrná platba za jeden gigabyte (GB) dat v mobilních sítích LTE třetí nejvyšší v Evropě. Vedla Belgie před Německem, kde vychází jeden GB na zhruba sedm dolarů, v ČR je to pět dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy