Hrozba krize sílí, čeští milionáři ale zůstávají v klidu. Podívejte se, kam investují

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 2. 2023 7:06
Zachovat klid, dlouhodobě investovat a hledat nové příležitosti k nákupu. Tak řeší propad jmění v minulém roce nejbohatší Češi. Letos se chtějí zaměřit především na nákup akcií zahraničních firem, pozemků a chtějí investovat do umění. Podívejte se, co dalšího zjistila J&T Banka ve své analýze Wealth Report 2022, která monitoruje chování českých a slovenských dolarových milionářů.
Foto: Shutterstock

Pětině milionářů se jmění ztenčilo

  • I podle milionářů byl loňský rok pro uchování bohatství komplikovaný. Byl podle nich dokonce slabší než covidové roky. Pokles hodnoty svého jmění uvedlo nejvyšší procento českých a slovenských dolarových milionářů za 12 let historie každoročního průzkumu J&T Banky. V Česku to bylo 18 procent, na Slovensku 21 procent. Důvodem je inflace, energetická krize a válka na Ukrajině.

Výrazně, tedy o více než 10 procent, loni zbohatlo 19 procent českých a 12 procent slovenských dolarových milionářů. Přírůstek jmění do devíti procent uvádí také třetina českých a čtvrtina slovenských dolarových milionářů. Slabá třetina bohatých pak deklarovala v průzkumu stejnou hodnotu jmění jako loni. 

Největší ztrátu pocítili milionáři nad 60 let, což může být způsobeno zejména výpadky z podnikatelských příjmů. Naopak nejvíce za poslední rok zbohatli v Česku mladší dolaroví milionáři, kde více než čtvrtina z nich rozšířila hodnotu majetku o více než 10 procent. Starší padesáti let zbohatli nejčastěji v rozmezí dvou až devíti procent. 

Letos očekává téměř polovina českých dolarových milionářů růst svého jmění do devíti procent. Třetina česko-slovenských movitých pak očekává, že jejich bohatství zůstane přibližně stejné. Ke změně bohatství v následujících měsících v Česku i na Slovensku přispěje nejvíce vlastní podnikání. A pak investice. 

 

Právě se děje

Další zprávy