Hrozba krize sílí, čeští milionáři ale zůstávají v klidu. Podívejte se, kam investují

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 2. 2023 7:06
Zachovat klid, dlouhodobě investovat a hledat nové příležitosti k nákupu. Tak řeší propad jmění v minulém roce nejbohatší Češi. Letos se chtějí zaměřit především na nákup akcií zahraničních firem, pozemků a chtějí investovat do umění. Podívejte se, co dalšího zjistila J&T Banka ve své analýze Wealth Report 2022, která monitoruje chování českých a slovenských dolarových milionářů.
Foto: Reuters

Milionář = nejčastěji muž po padesátce

Čeští dolaroví milionáři jsou lidé, kteří mají majetek ve výši alespoň 22 milionů korun. V průměru je jim 53 a 55 let. Většina z nich je stále ekonomicky aktivní, a to i přes narůstající počet penzistů. Nejčastěji jsou dolaroví milionáři podnikateli. 

I přes meziroční nárůst žen zůstává svět dolarových milionářů především světem mužským. "Do budoucna však lze i nadále očekávat zvyšující se procento žen mezi těmi nejbohatšími. Stejně jako ve světě i u nás půjde především o nástupkyně a rodinné příslušnice bohatých rodin, ve kterých se bude majetek po generace předávat," uvádí průzkum J&T Banky.

Podle banky nahlížejí Češi na bohaté lidi s předsudky. "Obecnou populací jsou bohatí vnímáni stereotypně, podceňována na cestě k úspěchu a bohatství je především jejich zásluha - pracovitost a inteligence. Srovnatelně jako bohaté pak lze kritizovat bez nařknutí z předsudků pouze kriminálníky a konzumenty marihuany," píše se dále v analýze.

Pokud ale bohatého člověka zná někdo osobně, hodnotí ho mnohem častěji jako pracovitého a inteligentního. "Bohaté si také neprávem představujeme jako někoho, komu jde jen o peníze. Také si je představujeme výrazně méně optimistické, než ve skutečnosti jsou," doplňuje mluvčí banky Kateřina Veselá. 

  • Analýza Wealth Report loni na podzim zjišťovala, do čeho nejbohatší lidé v Česku a na Slovensku investují, čemu věří, ale i čeho se obávají a před čím varují. Dozvíte se to v následujícím přehledu.
 

Právě se děje

Další zprávy