Hyundai chce zvýšit výrobu v Nošovicích, přijme pracovníky

Tomáš Fránek
22. 5. 2014 11:55
Vyplývá to ze záměrů, které automobilka poslala ke schválení ministerstvu životního prostředí.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Praha – Korejská automobilka Huyndai plánuje zvýšit výrobu v severomoravských Nošovicích. Z tamních linek by mělo ročně sjíždět o 50 tisíc aut více než dosud, práci má získat dalších zhruba 400 lidí.

Vyplývá to ze záměrů, které automobilka poslala ke schválení ministerstvu životního prostředí.

Výroba má stoupnout z nynějších 300 tisíc aut za rok na 350 tisíc. "Toho bude docíleno zvýšením efektivity práce, navýšením počtu zaměstnanců o 400 osob a zvýšením stávajícího taktu výroby z původních 64 kusů za hodinu na 68 kusů za hodinu," uvedla firma v oznámení.

Stačí stávající prostory

V nošovickém areálu neplánuje automobilka stavět nové haly. Pro navýšení výroby využije stávajících prostor svařovny, montážní haly a lakovny.

"Areál automobilky je koncipován na vyšší výrobní kapacitu, než byl dosud provozován,“ uvedla společnost Technické služby ochrany ovzduší Ostrava, která pro automobilku potřebnou dokumentaci k povolení na zvýšení výroby zpracovává.

Kapacita 350 tisíc aut za rok je podle automobilky v příštích letech s ohledem na zájem o nová auta dostatečná.

Výroba by měla zvyšovat i v dodavatelských firmách, jejichž haly stojí v blízkosti nošovické továrny.  Na její okolí by podle expertních posudků zpracovaných pro Hyundai nemělo mít zvýšení výroby žádný výrazný vliv.

Ještě to doplňte

Ministerstvo životního prostředí zatím rozhodnutí nevydalo, chce k plánům automobilky doplnit další údaje. Požaduje například přepracovat hlukovou studii včetně návrhu protihlukových opatření pro případ, že by hluk z dopravy překročil povolené limity. Hyundai musí doplnit také údaje týkající se odpadů nebo železniční dopravy. "Jde o to, zda bude navýšena železniční doprava  směrem Nošovice - Hnojník - Střítež - Český Těšín," uvedla Leo Krajná z ministerstva životního prostředí.
 
Do nošovické továrny už Hyundai investoval 30 miliard korun. V tamní automobilce pracuje 3400 lidí, dalších přibližně 7000 zaměstnávají v regionu subdodavatelské firmy. Nošovický podnik loni vyrobil 303 460 osobních automobilů. Podle výroční zprávy vykázala firma v roce 2012 zisk sedm miliard korun při tržbách 92,3 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy