Hyundai chce být bankou. Automobilka nabídne půjčky, pojištění, ale i běžné účty

ČTK ČTK
17. 10. 2016 12:20
Banka, která získala licenci pro celou Evropskou unii a zpočátku bude působit jen v Německu, by měla hlavně nabízet zájemcům finanční služby na pořízení aut Hyundai a Kia a pojišťovací makléřské služby. Chce však působit také jako tradiční banka, tedy nabízet vkladové účty a další bankovní služby.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Soul – Dceřiná společnost jihokorejské automobilky Hyundai Motor obdržela licenci na zřízení banky, která se chce zaměřit hlavně na financování nákupu aut v Evropské unii.

Centrála banky Hyundai Capital Bank Europe bude ve Frankfurtu a provoz by měla zahájit v prosinci letošního roku, uvedla finanční dceřiná společnost Hyundai Capital Services.

Z Německa chce banka postupně rozšiřovat svoji činnost do dalších evropských zemí, jako jsou Francie, Itálie a Španělsko.

Nová banka má podpořit prodej vozů Hyundai a její sesterské společnosti Kia Motors. Hyundai a Kia společně tvoří pátou největší automobilku na světě.

Podle agentury DPA vydala Evropská centrální banka licenci pro novou banku po posouzení situace německým spolkovým úřadem pro finanční služby BaFin 23. září.

Hyundai Capital Services je největší firmou pro financování nákupu aut v Koreji. Internetový zpravodajský server pulsenews.co.kr uvedl, že Hyundai Capital Bank Europe je první finanční společností ze zemí mimo Evropu, které se podařilo získat od Evropské centrální banky bankovní licenci od globální finanční krize v roce 2008.

Nová banka by podle prohlášení měla hlavně nabízet zájemcům v regionu finanční služby na pořízení aut Hyundai a Kia a pojišťovací makléřské služby. Bude však působit také jako tradiční banka, tedy bude nabízet vkladové účty a další bankovní služby. Její kapitál je 67,1 milionu eur (1,8 miliardy korun). Hyundai Capital bude mít v bance podíl 80 procent a Kia Motors 20 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy