Hypotéky zdražuje i poslední z velkých bank. Úroky pod dvě procenta končí

Olga Skalková Olga Skalková
13. 12. 2016 12:00
Česká spořitelna oznámila, že od začátku příštího roku zvýší hypoteční sazbu plošně o 0,4 procentního bodu. Je tak poslední velkou bankou, která zvýšila sazby nad dvě procenta. Úroky se tak dostávají na hladinu, která zde byla zhruba před rokem. Menší hráči zřejmě budou brzy následovat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Období rekordně nízkých hypotečních sazeb pod dvě procenta končí. Jako poslední z velkých oznámila zdražování Česká spořitelna, která je dvojkou na hypotečním trhu.

Od 1. ledna zvýší úrokové sazby plošně o 0,4 procentního bodu. Zájemci tak získají úvěr od 2,19 procenta u fixací na pět a na osm let, u ostatních fixací bude úrok ještě vyšší.

Jako první zvedla úroky u všech fixací už v listopadu Komerční banka, od prosince ji následovala Hypoteční banka, sazby zvedly také UniCredit Bank a Raiffeisenbank.

Úroveň sazeb se tak dostává na úroveň, která byla zhruba před rokem.

"Menší hráči budou brzy následovat velké banky. Očekáváme, že průměrné sazby nových hypoték už v prosinci zaznamenají mírný nárůst, který bude v lednu pokračovat především kvůli zdražování zdrojů peněz na mezibankovním trhu, ke kterému v posledních dvou měsících došlo," říká Libor Ostatek, šéf poradenské společnosti Golem Finance, která prodává hypotéky většiny bank.

Jeho předpověď potvrzuje Ondřej Hák, šéf úvěrových produktů Equa Bank: "Je pravděpodobné, že od ledna také úroky hypoték zvýšíme," říká.

Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex se průměrná sazba hypoték v říjnu propadla na historické minimum 1,8 procenta. Sazby klesaly prakticky stále posledních sedm let.

Nyní se situace mění - podle bank nejen kvůli růstu sazeb na mezibankovním trhu, od nichž cenu hypoték odvozují, ale také kvůli novému zákonu, který od 1. prosince rozšířil možnost předčasného splacení hypotéky zdarma.

Nové minimální sazby hypoték České spořitelny (po zvýšení o 0,4 procentního bodu od 1. ledna)

Fixace

 Sazba

1 rok 3,59 %
2 roky 3,59 %
3 roky 2,39 %
4 roky 2,39 %
5 let 2,19 %
8 let 2,19 %
10 let 2,29 %
15 let individuálně
 

Právě se děje

Další zprávy