Hypotéky už rekord nepřekonaly, spočítala jednička na trhu. Loňské prodeje mírně klesly

ČTK ČTK
10. 1. 2018 11:45
Za snížením prodejů stojí menší nabídka nemovitostí, zdražování bydlení i přísnější pravidla České národní banky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Objem hypotečních úvěrů činil v roce 2017 celkem 224 miliard korun, což je o dvě miliardy méně než v rekordním roce 2016. Odhady zveřejnila na tiskové konferenci Hypoteční banka, která je lídrem tuzemského trhu.

Za mírné snížení prodejů hypoték mohlo podle banky zejména snižování cenové dostupnosti nemovitostí kvůli pokračujícímu růstu cen rezidenčních nemovitostí a zpřísnění pravidel České národní banky pro jejich poskytování, zejména zavedení ukazatele maximálního LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy). Dalšími faktory bylo snížení nabídky nemovitostí k prodeji a mírný nárůst úrokových sazeb.

"Vývoj hypotečního trhu v roce 2017 potvrdil, že Češi mají stále velmi vysoký zájem o pořízení vlastního bydlení, a to i přes rostoucí ceny rezidenčních nemovitostí a mírný nárůst úrokových sazeb," uvedl generální ředitel banky Jiří Feix.

V porovnání s rokem 2016 byl měsíční vývoj na trhu hypoték podle něj výrazně stabilnější. Rok 2016 totiž kvůli změně úvěrové legislativy účinné od 1. prosince 2016 přinesl v listopadu skokový 50procentní nárůst objemu uzavřených úvěrů. V roce 2017 byly meziměsíční odchylky v objemu udělených úvěrů minimální, pouze je patrný trend určitého snížení prodejů hypoték v druhém pololetí 2017 ve srovnání s prvním pololetím.

Zavedení zákona o spotřebitelských úvěrech se v roce 2017 naplno promítlo v postupech poskytování hypotečních úvěrů. Pravidla a postupy pro udělování hypotečních úvěrů jsou podle Feixe nyní mnohem přísnější a zároveň průhlednější pro klienty. Dvojí zvýšení dvoutýdenní repo sazby ze strany ČNB spolu se zpřísněním požadavků na maximální LTV přispěly k otočení trendu poklesu sazeb u hypoték. Nárůst úrokových sazeb v loňském roce však nebyl nijak dramatický, dodal Feix.

Feix odhadl, že průměrné sazby nově poskytnutých hypoték v prosinci 2017 dosáhnou 2,2 procenta, což představuje zvýšení o 0,43 bodu proti nejnižší hodnotě z listopadu 2016. "Počítáme, že ve vazbě na další očekávaná zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB budou letos úrokové sazby hypoték i nadále růst," podotkl.

Připomněl ale, že pro běžnou dvoumilionovou hypotéku na 25 let znamená zvýšení úrokové sazby o 0,1 bodu nárůst splátky asi o stokorunu měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy