Hypoték oproti lednu přibylo o pětinu, ukazují nová data. Úrokové sazby mírně klesly

ČTK ČTK
15. 3. 2023 10:19
Banky a stavební spořitelny poskytly v únoru hypoteční úvěry za 7,9 miliardy korun. Proti lednu to znamená nárůst o 20 procent. Meziročně se objem hypoték snížil o 69 procent, je to ale zlepšení proti lednovému osmdesátiprocentnímu propadu. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování druhý měsíc v řadě klesala, snížila se na 5,9 procenta z lednových 5,93 procenta.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Meziměsíční nárůst hypoték byl podle ČBA vyšší, než by odpovídalo běžným sezonním vlivům. Měsíční objem poskytnutých hypoték se dostal na nejvyšší úroveň za posledního půl roku. Přesto ale únorový výsledek patří mezi nejslabší hodnoty za posledních deset let.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v únoru dosáhl 6,5 miliardy korun po lednových 5,4 miliardy korun. Výsledek je mírně nad průměrem posledního půl roku, který činí 6,2 miliardy korun. Objem refinancovaných úvěrů se zvýšil na 1,33 miliardy korun z lednových 1,15 miliardy korun.

Počet nových hypoték se proti lednu zvýšil o 390 na zhruba 2300. Byl tak nejvyšší od loňského srpna. Nadále je ale počet hypoték v dlouhodobém srovnání hluboce podprůměrný. V první polovině loňského roku byl průměrný měsíční počet nových hypoték kolem 6000, v roce 2021 dosahoval 9500.

Podle zakladatele poradenské firmy Patron Go Jiřího Patáka se na trh vrátila přirozená poptávka. "Vždy existuje okruh lidí, kteří potřebují bydlet, ať už kvůli rodinným důvodům, stěhování za prací apod. Tento okruh zájemců o hypotéky od léta loňského roku vyčkával. Rostoucí úrokové sazby, ceny energií i inflace snížily poptávku na minimum. Největší obavy odezněly a tito klienti začali nemovitosti od ledna poptávat," sdělil.

Průměrná úroková sazba u skutečně nových hypoték klesala druhý měsíc v řadě a dostala se na úroveň loňského října. Stále je ale na nejvyšší úrovni za posledních 20 let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovala také na obdobně vysokých hodnotách. Takzvané realizované úrokové sazby přitom na rozdíl od cen nabídkových reflektují skutečnou reálnou úrokovou sazbu u podepsaných hypotečních smluv. Nabídkové sazby se nejčastěji pohybují v rozpětí mezi šesti a sedmi procenty, jejich průměr v posledním půl roce stagnuje mírně nad šesti procenty.

"Tržní úrokové sazby jsou v souvislosti s nejistotami ve světové a domácí ekonomice v posledním období velmi rozkolísané a poměrně často mění svůj směr. V letošním roce jsou v průměru jen nepatrně nižší, než byly v posledních měsících minulého roku, což odpovídá i mírnému poklesu hypotečních sazeb. Obecně pak platí, že finanční trhy v současnosti předpokládají, že úrokové sazby budou klesat jen velmi pozvolna, což naznačuje, že i případný pokles hypotečních sazeb bude v následujícím období jen velmi mírný," uvedl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

"Úrokové sazby budou klesat pozvolna. Nicméně zároveň s tím si klienti budou na danou úroveň zvykat a akceptovat sazbu nad pěti procenty. Větším problémem jsou další omezující kritéria ČNB. Pokud zde dojde k uvolnění, tak bych očekával návrat kupců na hypotéku, neboť to je klientela, která odkládá již měsíce svou potřebu nákupu nemovitosti pro vlastní bydlení," soudí ředitel realitní společnosti Century 21 Tomáš Jelínek.

Průměrná výše hypotéky v únoru mírně vzrostla na 2,86 milionu korun, stále ale zůstává hluboko pod rekordní úrovní roku 2021, kdy dosáhla 3,46 milionu korun. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou hypotéku snížit.

 

Právě se děje

Další zprávy