Huawei se zkouší odstřihnout od Androidu: Představil vlastní operační systém Harmony

ČTK ČTK
9. 8. 2019 14:00
Čínská společnost Huawei Technologies představila vlastní operační systém nazvaný Harmony, je určen pro chytré telefony a další přístroje. Huawei se k jeho vývoji odhodlal, neboť americké obchodní restrikce z letošního května by mohly firmě znemožnit přístup k americkým technologiím, včetně operačního systému Android, který její přístroje nyní používají.
Operační systém Harmony od Huawei
Operační systém Harmony od Huawei | Foto: Reuters

Huawei ve svých chytrých telefonech hodlá Android využívat i nadále, nový software bude postupně zavádět v zařízeních, jako jsou chytré hodinky nebo přístroje pro virtuální realitu.

Nový operační systém je součástí snah čínské firmy vyvinou vlastní technologie, od čipů až po software, a kvůli obchodní válce mezi Spojenými státy a Čínou tak snížit závislost na firmách z USA.

Huawei o svém softwaru zatím poskytl jen málo informací. To vyvolalo spekulace, jak rychle a efektivně by mohl být schopen najít alternativu k Androidu.

"Operační systém Harmony se úplné liší od Androidu a iOS," řekl šéf spotřebitelské obchodní skupiny Huawei Richard Yu. Odkazoval tak na operační systémy vyvinuté společnostmi Google a Apple.

První přístroj s novým operačním systémem Harmony, v čínštině Chung-meng, představí firma v sobotu. Bude to televize Honor. V dalších přístrojích hodlá operační systém zavádět postupně do roku 2022. V případě potřeby je Huawei schopen začít používat operační systém okamžitě.

Huawei začal na novém operačním systému pracovat už před dvěma lety. Nový systém je takzvaný open source, tedy otevřený software. Má za cíl být bezpečnější a efektivnější než ty, které jsou nyní na trhu.

Otevřený software znamená, že ho teoreticky budou moci používat i další výrobci přístrojů a aplikace pro něj mohou vytvářet i vývojáři z venku, tedy nejen ti, kteří pracují pro Huawei. Pro úspěch operačního systému je důležité, aby měl mnoho užitečných aplikací. Yu prohlásil, že velký zájem o používání operačního systému Harmony má "mnoho" výrobců, jejich názvy však neuvedl.

Podle agentury Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené s vývojem softwaru, nebyl operační systém Harmony vyvinut jako konkurent Androidu. Je spíše jako jiný operační systém Googlu - Fuchsia. To je otevřený operační systém vyvinutý pro různé přístroje, od chytrých telefonů až po internet věcí, jak se označují přístroje a spotřebiče, které je možné připojit k internetu.

Yu během svého vystoupení systém Fuchsia několikrát zmínil. Prohlásil, že cílem je vytvořit jediný software, který bude fungovat ve všech zařízeních, od chytrých telefonů a laptopů, které mají velkou paměť a dostatek energie, až po menší hardware, jako jsou senzory vyžadující řešení s nižší šířkou pásma. Aplikace vyvinuté pro operační systém Harmony pak bude možné používat v různých přístrojích, poznamenala CNBC.

Yu během svého vystoupení ale také poznamenal, že bude pro Huawei kvůli květnovým omezením ze strany Washingtonu obtížné splnit svůj nynější cíl - a sice, že se do konce letošního roku stane největším výrobcem chytrých telefonů podle počtu dodaných přístrojů na trh. Bez těchto omezení by byla firma schopna dodat na trh 300 milionů smartphonů. V prvním pololetí ale na trh dodala jen 118 milionů chytrých telefonů.

 

Právě se děje

Další zprávy