Česká ekonomika rostla nejrychleji od začátku krize

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 1. 7. 2014 9:46
Zpřesněná čísla od ČSÚ: K růstu hrubého domácího produktu přispívají export i poptávka domácností, největší zásluhu měl automobilový průmysl.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Hrubý domácí produkt rostl v prvním čtvrtletí o 2,9 procenta oproti stejnému období loňského roku. Vyplývá to z upřesněného odhadu Českého statistického úřadu.

Je to o 0,4 procentního bodu více, než předpokládal předchozí odhad statistiků zveřejněný 4. června.

"Historicky nejvyšší srovnatelnou úroveň HDP dosáhla tuzemská ekonomika ve třetím čtvrtletí roku 2008 těsně před dopady globální finanční krize spojované s pádem investiční banky Lehman Brothers," uvádí ČSÚ.

Přispívají export i poptávka domácností

Podle statistického úřadu táhla hospodářský růst domácí i zahraniční poptávka. Ta navíc rostla u všech klíčových položek.

Výdaje domácností na konečnou spotřebu stouply v prvním čtvrtletí meziročně o 1,5 procenta, tvorba fixního kapitálu o 5,8 procenta, dovoz o 9,5 procenta a vývoz o 10,1 procenta.

Na meziročním růstu se nejvíce podílel zpracovatelský průmysl, v jeho rámci pak hlavně výroba dopravních prostředků. Dařilo se ale i dalším odvětvím, především obchodua vybraným tržním službám.

Oživení pokračuje

Česká ekonomika prožila v uplynulých pěti a půl letech značné výkyvy. Nejdříve prudký, tři čtvrtletí trvající pokles celkem o 5,6 procenta, po němž následovalo dvouleté postupné zotavení.

Druhá vlna recese odstartovala ve třetím čtvrtletí 2011 a trvala celých sedm čtvrtletí. Celkový pokles však nepřesáhl 2,7 procenta. Počínaje druhým kvartálem 2013 ekonomika opět mezičtvrtletně roste, za poslední čtyři čtvrtletí celkem o 2,9 procenta.

"Česká ekonomika a její průmysl i další odvětví těží z oživení zahraniční
poptávky, zejména Německa. Firmy opět začínají investovat, domácnosti více utrácet a ani stát by neměl být v letošním roce brzdou. Pokračujícímu oživení tuzemské ekonomiky by tak nemělo nic bránit," říká k novým číslům partner PwC v České republice Jiří Moser.

 

Právě se děje

Další zprávy