Hromadné propouštění nahlásilo v březnu 24 firem

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 10. 4. 2014 14:44
Nejvíce podniků se chystá propouštět v Praze, kde je také nejvyšší počet lidí, kteří přijdou o práci. Z okresního hlediska jsou na tom nejhůře Brno-město a Příbram.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

* text jsme aktualizovali o zpřesnění z úřadu práce, který odpoledne dovysvětlil hromadné propouštění v ČD Cargo. 315 lidí z této státní firmy nebylo propuštěno v březnu, ale už na konci minulého roku. V březnu úřad dostal pouze závěrečnou informaci o tomto propouštění.

Praha – Hromadné propouštění v březnu nahlásilo 24 zaměstnavatelů. Tento krok se dotýká 772 zaměstnanců. Informoval o tom Úřad práce ČR.

Nejvíce podniků se chystá propouštět v Praze, kde je také nejvyšší počet lidí, kteří přijdou o práci. Z okresního hlediska jsou na tom nejhůře Brno-město a Příbram.

Nejvýraznější propouštění chystají Česká pošta (123 lidí v celé republice), Škoda Praha Invest (109 lidí), Kobla Pečky (72 lidí v okrese Kolín), strojírna Rosomac CZ (65 ze 100 lidí v Brně) a Kyocera Solar Europe (57 lidí v Chomutově).

ČD Cargo pak úřadu práce v březnu podalo závěrečnou informaci o hromadném propouštění v období října až prosince roku minulého roku, kdy firma propustila 315 lidí v celé republice.

O hromadné propouštění se jedná tehdy, pokud během třiceti dnů dostane ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci výpověď minimálně deset lidí, v podniku se 101 až 300 pracovníky aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí.

Před tím, než dá zaměstnavatel výpovědi jednotlivým zaměstnancům, musí o svém záměru písemně informovat, a to nejpozději 30 dní předem, odborovou organizaci, radu zaměstnanců a také příslušnou krajskou pobočku úřadu práce podle místa činnosti firmy.

Méně než loni

Firem, které hromadně propouštěly, je však za letošní první čtvrtletí výrazně méně než před rokem - zhruba polovina. Méně je také lidí, kteří takto přišli o práci - letos 2985, loni 4800.

"I to by mohla být známka toho, že se česká ekonomika začíná pomalu vzpamatovávat z nejhoršího," říká generální ředitelka úřadu práce Marie Bílková. Podle ní by důkazem zlepšování situace mohl být i nárůst počtu volných míst. V březnu jich úřady práce evidovaly 40 800.

 

Právě se děje

Další zprávy