Drogerie DM dostala pokutu. Toxické zboží nebylo správně označeno

ČTK ČTK
8. 1. 2019 16:12
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové dala pokutu 140 000 korun drogistickému řetězci dm-drogerie markt. Společnost podle inspekce prodávala ve svých obchodech po celé republice nebezpečné chemické směsi bez správného označení. ČIŽP o tom informovala v úterý. Firma se proti pokutě neodvolala, sankce je pravomocná.
dm drogerie
dm drogerie | Foto: dm drogerie

"Pochybení jsme zjistili při kontrole v roce 2018," uvedl ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové Lukáš Trávníček.

Šlo celkem o čtyři výrobky, a to dva odstraňovače skvrn a jeden wc gel značky DENKMIT a jeden bělící prostředek na prádlo značky ECOVER. Šlo o více než 106 000 kusů špatně označených výrobků. "Odstraňovače skvrn klasifikované jako akutně toxické neměly na obalu hmatatelnou výstrahu pro nevidomé," uvedl Trávníček.

Další dva kontrolované výrobky, wc gel a bělící prostředek na prádlo, neměly na obalu výstražné symboly nebezpečnosti v dostatečné velikosti dané chemickou legislativou. U bělícího prostředku na prádlo navíc chyběla výstražná věta: Způsobuje vážné podráždění očí.

Podle inspekce společnost jako distributor těchto nebezpečných chemických směsí na český trh zodpovídala za jejich řádné označení podle chemické legislativy. "To si neohlídala, a porušila tím evropské nařízení CLP. Bělící prostředek na prádlo navíc, jakožto jeho první distributor na český trh, neohlásila do registru chemických látek a přípravků ministerstva zdravotnictví," dodal Trávníček.

 

Právě se děje

Další zprávy