Hračkářství Puntanela zkrachovalo, síť převezme Bambule

Ekonomika Ekonomika
9. 9. 2013 11:00
Firmě zlomily vaz vysoké náklady na budování velkoplošných prodejen v nákupních centrech.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hračkářská síť Puntanela zkrachovala. Většinu jejích obchodů přebírá společnost Alltoys, která provozuje konkurenční obchody Bambule. Informuje o tom deník E15.cz.

Tržby Puntanely se v půlce loňského roku propadly zhruba o třetinu na 254 milionů korun, provozní ztráta se prohloubila na 21 milionů. Firmě podle deníku zlomily vaz vysoké náklady na budování velkoplošných prodejen v nákupních centrech. Insolvenční správce nyní ještě zjišťuje, kolik Puntanela celkově dluží.

Prostory Puntanely ve větší části obchodních center se rozhodl převzít vlastník sítě Bambule Jaroslav Novozámský. "Ačkoli jsem si byl vědom ne vždy vhodného umístění či neúměrné velikosti prodejen Puntanely, rozhodl jsem se pokusit eliminovat tyto hendikepy a převzít prostory ve snaze získat tak vyšší podíl na trhu," řekl deníku E15.

Síť Bambule buduje Novozámský od roku 2001, expandovala i na Slovensko. Tam si mimo jiné konkuruje se sítí Dráčik, která pro změnu výrazně rozšířila byznys v Česku. Letos svou první prodejnu v Česku otevřel polský řetězec Smyk. Ten je součástí maloobchodní sítě EM&F, kterou ovládá skupina Penta spolu s fondem Eastbridge. Deník E15 připomíná, že se stále čeká na již dříve ohlášený vstup americké sítě Toys „R" Us.

Mezi lídry na českém trhu patří vedle Bambule také tuzemská síť Pompo kontrolovaná Vladimírem Šůlou a dále síť Sparkys, které vlastní pražský realitní podnikatel Sebastian Pawlowski se svou ženou Katharine Butlerovou. Pompo utržil minulý rok 818 milionů korun, Bambule 544 milionů, Dráčik v posledních zveřejněných číslech uvedl tržby 677 milionů korun.

Deník uvádí, že poměr provozního zisku k tržbám v branži často stěží překračuje jedno procento. Dráčik byl za předloňský rok dokonce ve ztrátě kolem dvou milionů, v čistém se jeho ztráta dostala dokonce až k deseti milionům.

 

Právě se děje

Další zprávy