V Česku se v prvním čtvrtletí ubytovalo 282 tisíc hostů, meziročně o 91 procent méně

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 5. 2021 10:23
V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním prvním čtvrtletí ubytovalo 282 tisíc lidí, proti loňsku o 91,1 procenta méně. Kvůli epidemii koronaviru se snížil také počet noclehů o 88,2 procenta na 1,1 milionu nocí. Čísla v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Ubytovací služby byly letos kvůli epidemii omezené po celé první čtvrtletí, loni restrikce začaly s počátkem šíření nákazy platit až během března. "Omezení poskytování ubytovacích služeb z důvodů pandemie trvá již více než rok," poukázal vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ Pavel Vančura.

Počet ubytovaných ze zahraničí od ledna do konce března klesl o 96,3 procenta, domácích hostů ubylo o 86,4 procenta. Návštěvnost hotelů se snížila o 91,5 procenta, do penzionů přijelo o 87,3 procenta hostů méně a ostatní zařízení hlásí pokles o 92,5 procenta.

V krajích se počet ubytovaných v prvním čtvrtletí pohybuje mezi třemi až 17 procenty loňských čísel. Největší pokles postihl Královéhradecký a zejména Liberecký kraj, kam lidé v letošní zimě nemohli vyrazit na lyžařské pobyty. Vláda z epidemiologických důvodů zastavila i provoz lanovek a vleků ve skiareálech. Nejmenší bylo snížení počtu hostů v Ústeckém kraji, zhruba o 83 procent.

Do ubytovacích zařízení v Praze zavítalo 82 109 turistů. V meziročním srovnání to představuje propad o 92,9 procenta. V hotelech, penzionech a kempech ubylo hlavně zahraničních hostů, jejichž počet v metropoli klesl o téměř 97 procent. Z Česka přijela do hlavního města necelá čtvrtina návštěvníků oproti prvnímu kvartálu loňského roku.

Zahraničních návštěvníků přijelo výrazně méně než před rokem ze všech hlavních sledovaných zemí. Ze zhruba 56 000 zahraničních hostů tvořili největší část Slováci, ale s meziročním poklesem o víc než 88 procent na 12 000 ubytovaných.

"Němců se ubytovala jen dvě procenta a Poláků čtyři procenta loňské návštěvnosti v prvním čtvrtletí. Rovněž počty příjezdů jiných hostů ze zahraniční nedosahují ani desetiny loňských výsledků," uvedl ČSÚ.

Noclehů lidí ze zahraničí ubylo v prvních třech měsících roku o 96,1 procenta, u domácích hostů se počet snížil o 81,2 procenta. Hotely hlásí pokles počtu přenocování o 90 procent a penziony o 89 procent.

"Koronavirová krize dopadla také na lázeňská ubytovací zařízení," upozornil ČSÚ. Lázně sice byly otevřené, ale mohly poskytovat pouze péči hrazenou pojišťovnami, nikoliv samoplátci. Noclehů lidí z ČR tak v lázeňských hotelech a penzionech meziročně ubylo o 53 procent. Do lázní přijelo o 68 procent méně domácích hostů než před rokem.

Kvůli druhé vlně pandemie byla ubytovací zařízení uzavřena od 22. října do 2. prosince a následně od 18. prosince. I nyní mohou jejich služby využít jen lidé cestující za služební účelem nebo lékařem.

Oborům spojeným s cestovních ruchem se také v letošním prvním čtvrtletí propadly tržby nejvíce ze všech poskytovatelů služeb. Konkrétně cestovním kancelářím nebo ubytovacím zařízením se tržby meziročně snížily o více než 70 procent, vyplývá z dat ČSÚ. Nižší tržby v oblasti služeb zaznamenala všechna odvětví služeb s výjimkou informačních a komunikačních činností.

Kampaň za miliardy? Ukážeme skvosty. Na Vysočině je peklo a čertíci, říká Dostálová (video z roku 2020)

Řekli jsme si, co chceme, pak jsme si ze serverů stáhli ceny a na ty jsme si nahodili padesátiprocentní slevu, líčí ministryně pro místní rozvoj. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy