Hotel Thermal škrtá mzdy, vypuštěnému bazénu hrozí poškození, varuje asociace

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 1. 2016 17:33
Regionální sekce Asociace hotelů a restaurací a Asociace cestovních kanceláří varují před současnou situací v karlovarském hotelu Thermal. Vedení podle nich dramaticky šetří na mzdách zaměstnanců, škody hrozí i kvůli vypuštění venkovního bazénu.
Hotel Thermal
Hotel Thermal | Foto: Hotel Thermal

Karlovy Vary – Krajské sekce Asociace hotelů a restaurací České republiky a Asociace cestovních kanceláří v Karlovarském kraji vyjádřily znepokojení nad současnou situací v hotelu Thermal. Vyzvaly prostřednictvím karlovarského primátora představenstvo hotelu, který je v majetku státu, k předložení koncepce využití hotelového areálu. Asociace také nesouhlasí s vypuštěním hotelového bazénu.

"Dle informací členů asociace dochází z důvodů dramaticky se zhoršujících hospodářských výsledků v roce 2015 k tvrdým restrikcím jak vůči zaměstnancům (od Nového roku pobírají pouze 60 procent mzdy), tak především v udržovacích nákladech na provoz venkovního plaveckého bazénu," uvedla asociace v dopise. Ten podepsala koordinátorka krajské sekce Asociace hotelů a restaurací Kateřina Drymlová a předseda Josef Pavel.

"Tuto záležitost zatím nemáme na denní agendě. V dohledné době představenstvo uspořádá tiskovou konferenci, na které budou sděleny všechny potřebné podrobnosti," reagoval na to ředitel hotelu Rudolf Mašata. Informaci o tom, že zaměstnanci dostávají jen část mzdy, označil za lživou.

Podle předsedy představenstva Ivana Chadimy společnost Thermal-F své závazky vůči zaměstnancům zúčtované k 31. prosinci splnila. "K dnešnímu dni nepobírá ani jeden zaměstnanec hotelu náhradu mzdy při částečné nezaměstnanosti ve výši 60 procent. Uplatnění částečné nezaměstnanosti, jak to ostatečně dělají mnohé hotely v kraji, v lednu 2016 neplánujeme. Na některých pracovištích k tomuto kroku může dojít dle vývoje situace v únoru či březnu, avšak usilujeme o to, abychom tento krok podnikat nemuseli," tvrdí.

Hrozí poškození bazénu

Unikátní venkovní vyhřívaný bazén nad Thermalem je od loňského roku mimo provoz, byl ale stále napuštěný. Na začátku letošního roku z něj byla voda vypuštěna.

"Pro tuto vodu nebyla využita ani technická nádrž bazénového komplexu k tomu určená. A ta tedy v nákladu zhruba 155 tisíc korun  doslova odtekla do kanálu," vyčítají asociace vedení hotelu. Podle některých názorů může navíc vypuštění bazénu poškodit přes zimu jeho technologie.

"Aktuální technický stav bazénu není otázkou posledního roku či dvou, ale jde o dlouhodobý problém nedostatečných investic do tohoto objektu, za nějž je přímo odpovědný i Josef Pavel, jakožto bývalý dlouholetý ředitel hotelu," uvedl Chadima. Podle něj byl bazén vypušten na základě odborného posudku, podle kterého stavba nesplňuje zásadní požadavky, hygienické, bezpečnostní a další.

Bazén stát dokonce nabídl loni k prodeji. I když se jeden zájemce o jeho koupi přihlásil, ministerstvo financí nakonec prodej zrušilo.

Předseda krajské sekce Asociace hotelů a restaurací Josef Pavel má k hotelu Thermal blízko. Byl jeho ředitelem do poloviny roku 2014. Tehdy ho představenstvo společnosti Thermal-F odvolalo, údajně kvůli špatnému hospodaření. Nyní je hlasitým kritikem současného vedení.

Právě to mu také vedení vyčítá, když prohlašuje jeho aktivity za neetické a nekalou konkurenci. Chadima ale zároveň uvedl, že vedení hotelu už zahájilo přípravy na rozsáhlou rekonstrukci celého hotelového komplexu, která začne letos. Součástí projektu je i koncepce bazénového areálu.

Společnost Thermal-F podle účetní uzávěrky v roce 2014 vykázala zisk před zdaněním 10,8 milionu korun, o rok dříve to bylo 9,2 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy