Šéfka AAA Auto nebo Akademie věd. Hospodářské noviny vyhlásily TOP ženy Česka

Adam Váchal Adam Váchal
Aktualizováno 21. 1. 2020 9:37
Automobilový byznys byl historicky mužským světem. Postupně se to ale mění. Ženy mají stále silnější slovo v tom, jaké vozy se prodávají, postupně se navíc oboru dostávají i do nejvyšších manažerských pozic. V Česku je nejlepším příkladem Karolína Topolová, šéfka sítě AAA Auto. Největší prodejce ojetin za téměř osm let jejího vedení výrazně posílil.
Šéfka AAA Auto nebo Akademie věd. Hospodářské noviny vyhlásily TOP ženy Česka | Video: Hospodářské noviny

"V roce 2019 jsme překonali všechny naše dosavadní rekordy. Prodali jsme přes 86 tisíc aut," popisuje Topolová. Za své úspěchy byla odbornou porotou oceněna v patnáctém ročníků ankety Hospodářských novin Top ženy Česka. Získala první místo v kategorii Manažerka.

Skupinové foto ze slavnostního vyhlášení výsledků ankety TOP ženy Česka 2019.
Skupinové foto ze slavnostního vyhlášení výsledků ankety TOP ženy Česka 2019. | Foto: Lukáš Bíba

Druhé místo ve stejné kategorii obsadila členka představenstva České spořitelny Daniela Pešková, na třetím místě se umístila Diana Rádl Rogerová, řídící partnerka a členka výkonného výboru pro střední Evropu poradenské společnosti Deloitte.

Výsledky patnáctého ročníku ankety byly vyhlášeny v pondělí v pražském Foru Karlín. Ceny udílela dvacetičlenná porota složená z osobností českého byznysu a veřejné sféry. Podnikatelkou roku porotci zvolili spolumajitelku a výkonnou ředitelku společnosti Alca plast Radku Prokopovou.

Druhé místo mezi podnikatelkami obsadila Zuzana Ceralová Petrofová, prezidentka předního světového výrobce klavírů Petrof. Třetí místo patřilo Simoně Kijonkové, zakladatelce a spolumajitelce přepravní a technologické společnosti Zásilkovna. 

V kategorii Veřejná správa se stala absolutním vítězem předsedkyně Akademie věd ČR, biochemička Eva Zažímalová. Předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou pak porotci zařadili do síně slávy. V té figurují ženy, které se v minulosti staly vítězkami či se dlouhodobě pohybovaly na předních příčkách ankety TOP ženy byznysu a TOP ženy veřejné sféry. Po uvedení do síně slávy již v dalších ročnících nesoutěží.

V kategorii Start-up zvítězila Květa Vostrá, která v roce 2017 s manželem spoluzaložila softwarovou firmu Ytica, která dodává řešení pro analytiku a řízení kvality kontaktních center. Manželům se po roce podařilo firmu prodat americké společnosti Twilio, která tuzemský podnik koupila za zhruba jednu miliardu korun. 

Cílem ankety Top ženy Česka je zviditelnit úspěšné ženy.  "Přestože počtem žen v řídicích orgánech společností v Česku stále zaostáváme za celosvětovým i evropským průměrem, vidím zde pozitivní vývoj. Těší mě, že tomu významně přispívá i žebříček TOP ženy Česka. Ukazuje se, co všechno ženy dokážou, když dostanou příležitost a když mají respekt a podporu svého okolí. Projekt představuje chytré, odhodlané ženy různých oborů, pozic či věku i to, kde všude mohou být přínosem," uvedla po slavnostním vyhlášení vítězek Michaela Bakala, patronka projektu TOP ženy Česka.

TOP ženy Česka 2019:

Síň slávy a královna žebříčku

Dana Drábová - předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Manažerka

  1. Karolína Topolová - generální ředitelka společnosti AAA Auto
  2. Daniela Pešková - nejvýše postavená žena českého bankovnictví, členka představenstva České spořitelny
  3. Diana Rádl Rogerová - řídící partnerka společnosti Deloitte

Podnikatelka

  1. Radka Prokopová - spolumajitelka a výkonná ředitelka společnosti Alca plast
  2. Zuzana Ceralová Petrofová - jednatelka a prezidentka společnosti Petrof 
  3. Simona Kijonková - zakladatelka společnosti Zásilkovna

Veřejná sféra

  1. Eva Zažímalová - předsedkyně Akademie věd ČR
  2. Kateřina Šimáčková - soudkyně Ústavního soudu České republiky
  3. Marie Svatošová - zakladatelka sdružení pro podporu domácí péče a hospicového hnutí Ecce homo

Start-up

  1. Květa Vostrá - spoluzakladatelka společnosti Ytica
  2. Vladimíra Josefiová - spoluzakladatelka a finanční ředitelka společnosti Spaceti
  3. Linda Šejdová - spoluzakladatelka společnosti Snuggs

Video: Minulý rok uspěla v anketě TOP ženy manažerka České spořitelny, ústavní soudkyně a zakladatelka Zásilkovny

Mediální dům Economia, který vydává Hospodářské noviny, uspořádal po čtrnácté anketu TOP ženy Česka. | Video: Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy