Praha loni hospodařila s přebytkem téměř sedm a půl miliardy korun

ČTK ČTK
29. 5. 2018 14:44
Metropoli se nepodařilo vyčerpat všechny peníze, které měla vyčleněné na investice. Proinvestovala jen zhruba polovinu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Hospodaření Prahy skončilo loni přebytkem asi 7,45 miliardy korun. Příjmy dosáhly 77,76 miliardy a výdaje 70,31 miliardy korun. Investice činily 12,4 miliardy korun. Hospodaření ovlivnily vyšší daňové příjmy. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní.

Výsledek hospodaření musí ještě schválit pražští zastupitelé. V roce 2016 město hospodařilo s přebytkem 12,3 miliardy a příjmy města byly 74,2 miliardy a výdaje 61,9 miliardy.

Celkové příjmy, necelých 78 miliard, představují 107,01 procenta příjmů plánovaných v rozpočtu města. Město tak přijalo o více než pět miliard korun více, než očekávalo. Vyšší příjmy byly například v oblasti výběru daní, a to zejména HDP. Po zhruba 13 miliardách pak získalo město z daně z příjmu fyzických a právnických osob. Daňové příjmy dosáhly celkem asi 55 miliard. Naopak nižší byly převody z vlastní hospodářské činnosti, a to zhruba o miliardu.

Výdaje byly podle dokumentu čerpány ve výši 81,94 procenta. Největší položkou byly běžné výdaje, které dosáhly asi 58 miliard korun. Výše běžných výdajů má vzestupnou tendenci, kdy v roce 2015 byly 48,24 miliardy a o rok později překročily hranici 51 miliard.

Praze se v loňském roce nepodařilo vyčerpat všechny peníze, které měla vyčleněny na investice. Celková částka 12,4 miliardy představuje asi 53,55 procenta částky, kterou město plánovalo utratit. Předloni vyčerpala Praha z investic necelých 11 miliard.

"K nižšímu plnění dochází v souvislosti se zvýšením legislativních nároků před samotným zahájením stavby a úpravou pravidel při výběrovém řízení, které se může protáhnout o několik měsíců déle, než bylo obvyklé," píše se v dokumentu.

Samotné hlavní město vyčerpalo na investicích 68,8 procenta plánované částky, ještě o něco méně pak městské části, u kterých to bylo 38,7 procenta.

Město v loňském roce rovněž splatilo část svých dluhů. V rámci takzvané dluhové služby vydalo 965 milionů korun na splátku úvěru u Evropské investiční banky. Celkový dluh Prahy je nyní 20 miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy